Harry Tabor voor zijn Primera-vestiging. Foto: Vincent van Leest
Harry Tabor voor zijn Primera-vestiging. Foto: Vincent van Leest

“Veiligheid winkelgebied is niet hip”

Algemeen

EERBEEK - De veiligheid van het winkelgebied tussen het Oranje Nassauplein en de Plus Supermarkt in Eerbeek gaat Primera-ondernemer Harry Tabor aan het hart. Hij zou dan ook graag zien dat meer leden van de Ondernemingsvereniging Eerbeek (OvE) zich aansluiten bij het initiatief Veilig Winkelgebied Eerbeek. Onder sturing van het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO-ON) heeft Veilig Winkelgebied in februari een “schouw” gehouden in het bewuste gebied. 

Daarbij werd tijdens een dag en avondsessie ter plekke gekeken naar de mogelijke pijnpunten op het gebied van veiligheid in het winkelgebied. Bij de schouw waren naast Tabor, de adviseur van het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland Anouk de Valois, vertegenwoordigers van de politie, boa’s, brandweer en de ambtenaren Openbare Orde van de gemeente aanwezig. Uit die schouw is naar voren gekomen dat de veiligheid-situatie in het Eerbeekse winkelgebied best goed is, dankzij de inspanningen van VWE, PVO-ON en de lokale autoriteiten 

Maar ondanks de algemeen positieve conclusie van de schouw betekent het niet vanzelfsprekend dat het winkelend publiek zich ook veilig voelt.“Als er veel graffiti is, het onkruid heel hoog staat en het straatmeubilair kapot is, kan dit een onveilig gevoel geven terwijl het misschien niet onveilig ís. Veilig Winkelgebied wil graag dat onveilige gevoel wegnemen”, aldus Tabor. Veilig Winkelgebied Eerbeek is een vervolg op het KVO, oftewel het “Keurmerk Veilig Ondernemen”. Dat keurmerk kunnen ondernemersverenigingen verdienen door hun winkelgebied te laten toetsen door landelijk certificering-bureau KIWA. Veilig Winkelgebied Eerbeek doet in feite precies hetzelfde als het KIWA, alleen is er geen certificaat meer mee gemoeid zodat de kosten hiervoor nu aan andere zaken kunnen worden besteed. De naam is dus veranderd maar de doelstelling is hetzelfde gebleven: de bewustwording bij de ondernemers over veiligheid naar een hoger plan tillen. Op dit moment zijn alleen collega-ondernemers, onder wie Cees de Pee (Eerbeeks Warenhuys) en Lex Spijkerman (De Pelikaan), actief betrokken bij Veilig Winkelgebied, en dat vindt Tabor een beetje mager. Over het waarom van het gebrek aan animo heeft hij een duidelijke mening. “Veiligheid is niet hip! 

Veel ondernemers denken ‘het gaat best goed’, maar tegelijk beseffen zij niet dat het niet vanzelf gaat”. Daarom wil Tabor de informatie-avonden over veilig ondernemen nieuw leven in blazen. Voor de Corona-crisis werden deze op regelmatige basis gehouden, maar na de crisis is er de klad ingekomen. De thema-bijeenkomsten zijn volgens Tabor echter zeer nuttig. Ze hebben tot doel de ondernemers bewuster te maken van de mogelijke gevaren op het gebied van veiligheid. Het Veilig Winkelgebied valt samen met het zogenaamde BIZ, oftewel de Bedrijven Investeringszone. Dat is een gemeentelijk initiatief, waarbij alle publiek toegankelijke ondernemingen binnen de grenzen van het BIZ-gebied contributie betalen. Het hiermee opgehaalde bedrag komt vrijwel in zijn geheel ten goede aan de Ondernemingsvereniging Eerbeek.