Afbeelding

‘Supply chain’

Columns

COLUMN: Daar kijk je van op. Dat een multinational als DS Smith, hoofdkantoor in Londen en 30.000 medewerkers, een hele pagina in dit eenvoudige blaadje huurt. Smith is, naar eigen zeggen, ‘Redefining Packaging for een changing world’ en heeft zes miljoen euro geïnvesteerd in een vierkleuren verwerkingsmachine voor zijn verpakkingsfabriek in Eerbeek.

Grote bedrijven noemen hun klanten, aandeelhouders, overheden, milieugroepen en personeel, van wier oordeel hun reputatie afhankelijk is, ‘stakeholders’. Aan de stakeholder Brummen verklaart Smith z’n miljoeneninvestering in een advertentie vol ‘veerkrachtige supply chain’, ‘servicelevels’, go-to-go-market-strategieën, ‘Now & Next Sustainability Strategie’.

Bij de opening van de nieuwbouw aan de Harderwijkerweg, acht jaar geleden, hield Smith open huis en honderden mensen stroomden toe. “De fabriekshal oogt als en modern kopstation. Er denderen exprestreinen van golfkarton: stampend , ponsend, knippend , buigend. Voortgedreven over intelligente rollenbanen en meedenkende wissels. En aan het eind verschijnen geplette skeletten van dozen, dozen, dozen. Voor alle grote merken: Aldi, Tena Lady, Leerdammer, Suzi Wan. De hele wereld trekt door Eerbeek. Aan de deur laat Schotpoort Logistics weten dat het 10.000 pallets gereed product in voorraad heeft”.

Dat was zeven en een half jaar geleden. Nu biedt het Engelse en licht Vlaamse bedrijfsjargon van de advertentietekst wederom goed nieuws. Wereldwijd gaat Smith de goederenstroom moderniseren en ‘1 miljard moeilijk te recyclen plastic producten uit de schappen van de supermarkt elimineren’. Nieuw personeel loopt bij De Hoop, de papierburen die dicht zijn. Smith Eerbeek heeft een wereldnaam, zeggen mensen die het kunnen weten. Ik had graag details gehoord maar de marketingmanager ‘vergat’ een belafspraak en hield zich onbereikbaar. Zo’n belangrijke stakeholder is Brummen nu ook weer niet.

Muus Groot