Natuur weerhoudt werkzaamheden bergingsvijver stortplek Doonweg.
Natuur weerhoudt werkzaamheden bergingsvijver stortplek Doonweg.

Vergunning voor bomenkap en bergingsvijver

Algemeen

EERBEEK – De provincie Gelderland heeft een vergunning verleend voor de kap van bomen en de aanleg van een bergingsvijver bij de voormalige stort aan de Doonweg. Met de vergunning wordt ook toegestaan dat verbodsbepalingen van de Omgevingswet en het Besluit activiteiten leefomgeving worden overtreden voor das, steenmarter, hazelworm en grote weerschijnvlinder.

De voormalige stort aan de Doonweg is, om de aanleg van een zonnepark mogelijk te maken, afgedekt met 230 miljoen kilo staalslakken, een afvalproduct van Tata Steel. Het regenwater spoelt uit de staalslakken kalk en zware metalen. Dat vervuilde water verontreinigde de wandelpaden met een witte drab. Gebleken is dat bij de aanleg van de opvang-sloot fouten zijn gemaakt. Om verdere verontreiniging te voorkomen heeft Gedeputeerde Staten in februari van dit jaar de eerste fase van een plan goedgekeurd. Tegen dat plan is door diverse omwonenden een bezwaarschrift ingediend. Op 28 mei worden die door de provinciale bezwarencommissie behandeld.

Bergingsvijver

Voor de uitvoering van een deel van die eerste fase moet een bergingsvijver worden aangelegd. In dat deel van het terrein is onder andere een dassenburcht aangetroffen. Het college van Gedeputeerde Staten heeft nu toestemming verleend om een houtopstand te kappen en de vijver aan te leggen. Er is toestemming verleend de verbodsbepalingen voor het opzettelijk vangen van hazelworm en grote weerschijnvlinder, voor het opzettelijk beschadigen of vernielen van de vaste voortplantingsplaatsen, rustplaatsen of eieren van de das, steenmarter, hazelworm en grote weerschijnvlinder te overtreden.

Grondwater

Voor bewoners in de omgeving van de voormalige vuilstort is niet alleen vervuiling door het hemelwater een zorg. Ze maken zich ook ernstig zorgen nu het grondwater uitzonderlijk hoog staat. Op sommige plaatsen staat het zelfs tot boven het maaiveld. Omdat de vuilstort destijds is begonnen op het zand en geen bodemafdekking heeft, kan dat kan betekenen dat het water ook in de vuilstort omhoogkomt. Men vreest dat daardoor verontreinigingen uit de stort in het grondwater terecht komen. “Rondom de stort staan wel peilbuizen, maar als daar verontreinigingen worden aangetroffen ben je natuurlijk te laat,” zo vreest men.