Luchtfoto Camping de Marshoeve.
Luchtfoto Camping de Marshoeve.

‘Marshoeve’ daagt Apeldoorn voor de rechter

Algemeen

BRUMMEN – Namens de vereniging ‘De Marshoeve gaat door’ alsmede namens enkele individuele belanghebbenden zal advocaat Diederik Briedé de gemeente Apeldoorn binnenkort dagvaarden. Zijn cliënten willen dat de gemeente Apeldoorn de gestelde vertrekeisen van tafel haalt. Ze vinden die eisen onredelijk en, omdat nog geen plan gereed is, niet dringend noodzakelijk.

Die in de afgelopen weken zorgvuldig voorbereide dagvaarding komt na een tumultueuze week op de camping, waarbij het in bijzijn van een cameraploeg van Powned zelfs tot een handgemeen kwam. Het radioprogramma ‘5 dagen’, dat van maandag tot vrijdag vanaf de camping tussen 20:00 en 20:30 uur ’s avonds op NPO Radio 1 werd uitgezonden was mede aanleiding voor nationale mediabelangstelling. Kranten en tv-programma’s kwamen verslag doen van de gang van zaken op de camping, waar chaleteigenaren en huurder lijnrecht tegenover de nieuwe eigenaar, de gemeente Apeldoorn, staan.

Verbaasd

Anouk Tulner, redactrice en researcher voor het NTR-radioprogramma, heeft zich de afgelopen weken verbaasd hoe aan de Reuweg in Loenen de partijen de hakken in het zand hebben gezet. “Toch zie je,” constateerde ze afgelopen vrijdag kort voor de laatste uitzending, “dat er best toenadering mogelijk is.” Dat gebeurde met name woensdag toen Bram Wattel, ontwikkelmanager bij de gemeente Apeldoorn, na de uitzending in gesprek ging met de aanwezigen op de camping. “In de uitzending had hij toegeven dat ze het nog niet helemaal goed doen”, aldus Tulner. “Na de uitzending bleek dat op een rustige manier gewoon met elkaar gesproken kan worden.” De radiomakers van “5 dagen” komen eind dit jaar vrijwel zeker terug naar De Marshoeve om in een radio-uitzending opnieuw met betrokken te spreken en de balans op te maken.

Verschillende belangen

Op de camping De Marshoeve treft de gemeente Apeldoorn mensen die om verschillende belangen hebben. Er zijn recreanten die een chalet hebben gekocht om daar weekenden en vakanties door te brengen. Veelal hebben ze grote bedragen geïnvesteerd. Nu ze eind dit jaar weg moeten, zien ze hun van spaargeld betaalde onderkomen in rook opgaan. De tweede groep zijn verhuurders van chalets. Zij hebben het vakantieverblijf gekocht om te verhuren aan recreanten. Maar ook worden chalets verhuurd aan arbeidsmigranten en aan mensen die geen woonruimte elders kunnen vinden.

Het bestemmingsplan verbiedt wonen, maar de gemeente heeft dat vrijwel nooit gehandhaafd. Een maand geleden bracht de deurwaarder een brief met de eis dat deze mensen binnen een maand weg moeten zijn, anders start de gemeente een gerechtelijke procedure en dreigt dat de kosten daarvan voor rekening komen van de bewoners. In de media heeft wethouder Marco Wenzkowski heeft inmiddels beloofd dat tot 30 juni er niets gebeurt. De betrokkenen hebben dat bericht nog niet ontvangen.

Dorpsraad Loenen

De Dorpsraad Loenen houdt zich afzijdig van de problematiek op de camping. In het radioprogramma lieten oud-voorzitter Willem de Zanger weten dat de Dorpsraad de mensen die op de camping wonen als Loenenaren ziet. “Maar wij dienen het collectieve belang van alle Loenenaren; niet een individueel belang.” De nieuwe voorzitter Harry Wilbrink zal deze week in het overleg met de gemeente de plannen met De Marshoeve aan de orde stellen. De Dorpsraad is groot voorstander van de bouw van woningen. Met name voor starters en voor levensbestendig bouwen zodat er doorstroming in Loenen mogelijk wordt. In dat gesprek met de gemeente wil Wilbrink meer duidelijkheid krijgen over de toekomstplannen voor het terrein. “Plannen maken en onderzoeken uitvoeren gaat nog jaren duren. Wat gebeurt er in tussentijd op het tijd op het terrein?” vraagt hij zich af.