Stort Doonweg.
Stort Doonweg.

“Provincie Gelderland schendt zorgplicht”

EERBEEK –In een ongemeen fel bezwaarschrift verwijten inwoners van de omgeving van de voormalige vuilstort aan de Doonweg het dagelijks bestuur van de Provincie Gelderland schending van de zorgplicht. Ze houden het provinciebestuur medeverantwoordelijk voor de milieuschade die is ontstaan en door besluiteloosheid nog steeds ontstaat.

De geschiedenis van de voormalige vuilstort aan de Doonweg is bekend. De papierindustrie dumpte daar met vergunning van de Provincie Gelderland allerlei afval. In 2001 moest dat stoppen en rustte op de industrie de plicht om de stort zorgvuldig af te dekken. Uiteindelijk is, mede op advies van ingenieursbureau Tauw, gekozen voor het gebruik van staalslakken van Tata Steel. Met 200 miljoen kilo staalslakken zou de berg een solide afdekking krijgen, waarop 17000 zonnepanelen voor stroomopwekking zorgen. Een milieuvriendelijke oplossing dacht men toen.


Witte smurrie

Het liep anders. Hevige stortbuien spoelden grote hoeveelheden kalk en zware metalen van de berg af. Wandelpaden werden met een witte smurrie bedekt. Omdat niet was gewerkt volgens de richtlijnen waren de staalslakken niet ingepakt tussen een zandlaag eronder en een deklaag erboven. De toezichthouder, de Omgevingsdiensten Arnhem/Nijmegen, vond dat niet nodig. De staalslakken zouden toch nooit met (grond)water in aanraking zouden komen. Toen begin 2022 de omgeving van de stort zichtbaar vervuild werd, moest de storteigenaar maatregelen treffen op straffe van een dwangsom. Ingenieursbureau Arcadis presenteerde in november 2022 een plan dat gefaseerd uitgevoerd zou worden. Het meest urgent was het verleggen van de sloot zodat het vervuilde water niet eerst over een pad spoelt en daar deels de bodem inzakt. Die eerste fase is nu, anderhalf jaar later, door Gedeputeerde Staten goedgekeurd. “Maar de provincie heeft goedkeuring verleend aan een plan waarvoor de benodigde vergunningen ontbreken,” concluderen en bezwaarmakers. “Het is volstrekt onzeker is of die vergunning kan worden verleend. Daarmee is het plan een wassen neus en gaat ondertussen de milieuschade gewoon door, nu met goedkeuring van de provincie.”


Verkeerde aanpak

Volgens inwoners van Eerbeek die een bezwaar hebben ingediend, is dit een geheel verkeerde aanpak. Ze vinden dat bij de aanleg onzorgvuldig is gewerkt en dat daardoor bodemverontreiniging kon (en nog steeds kan) plaatsvinden. "Er is sprake van een overtreding van de zorgplicht die is beschreven in artikel 13 van de Wet bodembescherming. "Dat is een milieudelict,” aldus de bezwaarmakers. Ze vinden dat zorgplicht betekent dat verdere milieuschade in de toekomst dient te worden voorkomen en niet, dat met goedkeuring van de provincie nog meer schade aan milieu/natuur wordt toegebracht. Daarom houden ze het provinciebestuur medeaansprakelijk. In een volgende fase is het de bedoeling om de berg met folie en een kleilaag af te dichten. Dat kan pas over circa tien jaar, omdat de berg instabiel is en jaarlijks vele centimeters slinkt. Daardoor zou de folie kunnen scheuren. Kosten zijn geschat op circa tien miljoen euro. Volgens de bezwaarmakers mist de huidige afdichting het doel: "Het is en wordt geen stabiele afdichting.” In vragen van Statenleden heeft Gedeputeerde Staten aangegeven dat de verplichting bestaat het materiaal te verwijderen, nadat het object zijn functie verliest.