Afbeelding

Schoolkinderen Loenen in actie voor vitale bossen

LOENEN - Kun je het je voorstellen, geen bossen meer in Gelderland? Toch is het een reële dreiging, want onze bossen worden steeds minder gezond. Bomen vallen eerder om en jonge boompjes verdrogen in de zomer.

Een zwakker bos betekent dat ook planten en dieren het nog moeilijker krijgen. Daarom wil Gelders Landschap & Kasteelen aan de slag! Samen met alle Gelderlanders. Er werd afgetrapt op de Loenermark met het aanplanten van ruim 350 jonge boompjes. Dit gebeurde door de Loenense schoolkinderen op 19 maart. 


Aanplant van bomen

Samen met alle Gelderlanders mag het tij keren. De bossen mogen veerkrachtiger gemaakt worden, door verschillende boomsoorten aan te planten, die beter tegen droogte kunnen zoals tamme kastanje, linde en hazelaar. Ook selecteren zijn er zogenaamde ‘rijkstrooiselsoorten’ als de haagbeuk, lijsterbes en hazelaar, waarvan bekend is dat ze de bodem verbeteren. 


10 tot 20 hectare

Het voornemen is om ieder jaar 10 tot 20 hectare (de oppervlakte van 20 tot 40 voetbalvelden) aan nieuwe bomen te planten, verspreid over onze natuurgebieden door heel Gelderland. Om de nieuwe aanplant te beschermen tegen wildvraat door reeën en herten brengen worden er rasters of kokers om de jonge boompjes aangebracht.


In actie

Wanneer de vitaliteit van bomen en bos achteruitgaat, krijgen plaaginsecten en schimmels meer kans. Vooral bossen met veel bomen van één soort, zijn erg kwetsbaar. De bomen kunnen daar in één keer ziek worden en doodgaan. De es, fijnspar en lariks hebben afgelopen jaren veel last gehad van ziekten en plagen. Dit tast de gezondheid van de boom, de bodem en het bodemleven aan waardoor bomen extra gevoelig worden voor droogte. Watermanagement is hierbij ook belangrijk. Steun is nodig! 


Geldersch Landschap & Kasteelen zet daarom in op een giftenactie onder al haar, bijna 50.000 donateurs. Maar vraagt tegelijkertijd ook alle Gelderlanders om steun. Hoe? Kijk voor meer informatie op www.glk.nl/bossen.