Waterhuishouding regelen in Leuvenheimse beek. Foto: Monique Schuite.
Waterhuishouding regelen in Leuvenheimse beek. Foto: Monique Schuite. Foto:

Vervolg van voorpagina

Stekker uit project WaardeVOL

Op de vragen waarom gestopt en hoe nu verder komen geen heldere antwoorden. Volgens de woordvoerder van het Waterschap Vallei en Veluwe heeft de stuurgroep (gedeputeerde, wethouder, heemraad) op 22 juni vorig jaar de keuze gemaakt dat WaardeVOL Brummen in de huidige vorm dient te stoppen. Waarom blijft onduidelijk. 


De woordvoerder van het waterschap rept over "te weinig voortgang” en "een proces dat in onbalans is in wettelijke opgaven en sturing van het project.” De woordvoerder van de gemeente Brummen voegt daaraan toe dat "bijkomende opgaven, doelen, ambities, wensen en taken van de afzonderlijke partijen WaardeVOL Brummen tot een te complex project maakte”.

Nu het project is gestopt en voortzetting in welke vorm dan ook nog niet duidelijk is, rijst de vraag wat tot nu toe is gerealiseerd en wat het heeft gekost. Bij de start, in november 2020 was zeventien miljoen euro vrijgemaakt. De woordvoerder van de provincie blijft het antwoord schuldig. “Waterschap en provincie maken samen de balans op. Afspraak is dat: het waterschap 25 procent van de watergerelateerde maatregelen betaalt. De overige kosten zullen voor rekening van de provincie zijn.”

Pas zodra die balans is opgemaakt weten we wat het tot nu toe heeft gekost en wat inmiddels is bereikt. Blijft nog een vraag: Hoe nu verder. Waterschap, gemeente en provincie zijn het erover eens dat de provincie de regie neemt voor het uitwerken van een nieuwe projectopdracht. Dat heeft als doel het uitvoeren van het Natura 2000 beheerplan Landgoederen Brummen, binnen de begrenzing van het huidige projectgebied WaardeVOL Brummen. De provincie Gelderland is bezig met het uitwerken van het projectvoorstel voor de maatregelen uit het beheerplan Landgoederen Brummen voor het deelgebied Voorstonden Leusveld. Voor de zomer wordt daarover meer duidelijkheid verwacht.