Uitleg en voorbereiding om de bomen in te klimmen. Foto: Monique Schuite
Uitleg en voorbereiding om de bomen in te klimmen. Foto: Monique Schuite

Snoeien doet groeien, je kunt de boom in...

LEUVENHEIM – Er was even een kleine invasie aan stoere mannen in het anders zo rustige hondenlosloopgebied in 't Hammeler. Gewapend met helm, beschermende kleding, klimuitrusting, touwen en motorzagen werd de bomenlaan voorzien van gevaren driehoeken en afzetlint. 

De jongen mannen kwamen van de BBL opleiding tot boomverzorger van Yuverta in Velp. Ze kregen in Leuvenheim praktijkles waarbij sommigen ook examen moesten doen. Leuvenheim was tevens de laatste en moeilijkste locatie om in de praktijk te leren. De moeilijkheidsgraad wordt steeds meer opgebouwd om leerlingen uit te dagen waarbij de lessituatie steeds verschillend is. Eerst werd er nog gesnoeid in Loenen bij de Groote Modderkolk waar de bomen zo’n 10 meter hoog waren. In Leuvenheim reiken de toppen van de zomereiken tot wel 25 meter. 


Klimmen met z'n tweeën

“Je klimt altijd met z’n tweeën”, vertelt Frank Braat, leraar van de opleiding. “De grondman stuurt aan, geeft tips, houdt de omgeving in de gaten en assisteert. Hij moet zelf ook kunnen klimmen om elkaar te kunnen aflossen en om te kunnen helpen bij calamiteiten. Bij de opleiding tot boomverzorger is het onderdeel snoeien en klimmen een leuk, maar ook het zwaarste onderdeel. Focus is belangrijk, je moet over een goede conditie beschikken maar ook inzicht hebben”.


Opleiding groeit

De opleiding tot boomverzorger groeit. Er zijn nu zo’n 125 leerlingen in Nederland die de opleiding volgen. Groen groeit en wordt gezien als een steeds belangrijker onderdeel in het kader van CO2 adaptie. Bomen slaan immers CO2 op, zorgen voor verkoeling en geluidsdemping. Vooral in stedelijk gebied is het belangrijk dat er voor iedere gekapte boom weer een nieuwe boom wordt geplant. De opleiding heeft dan ook betrekking tot alles wat met bomen te maken heeft, van wortel tot top en van aanplanten tot snoeien en kappen. 


Zomereiken kunnen nog ronde mee

De zomereiken in Leuvenheim hadden dringend onderhoud nodig. Afgelopen dinsdag en woensdag werd er dan ook veiligheidssnoei gepleegd. De mannen van de opleiding schatten de exemplaren tussen de 80 en 100 jaar oud en ze zijn allemaal van dezelfde leeftijd. Zomereiken zijn gevoelig voor droogte, wisselingen in de waterhuishouding doen hen ook geen goed. 


De bomen staan er weer fris en gesnoeid bij en volgens leraar Frank Braat kunnen ze nog prima een ronde mee. Dit is fijn om te weten voor de hondenliefhebbers en andere wandelaars die zo 'veilig' kunnen genieten van een rondje in het mooie ‘t Hammeler.

Spectaculair gezicht met die mannen hoog in de bomen. Foto: Monique Schuite