Waterhuishouding regelen in Leuvenheimse beek. Foto: Monique Schuite.
Waterhuishouding regelen in Leuvenheimse beek. Foto: Monique Schuite.

Stekker uit het project WaardeVOL Brummen

BRUMMEN/ARNHEM – In 2018 werd de eerste aanzet gegeven voor het project “WaardeVOL Brummen” waarin boeren, natuurbeheerders en bewoners samen met waterschap, gemeente en provincie in actie zouden komen om de waterhuishouding in het gebied beter te regelen. In 2020 kwam geld beschikbaar en ging het project van start. Eind vorig jaar ging de stekker eruit en ligt het project stil.

“WaardeVOL Brummen” was een alom geroemd project. Om de extremen door de veranderingen in het klimaat, wateroverlast in de winter en droogte in de zomer, aan te pakken. Voortvarend gingen alle partijen aan de slag.


Regie overnemen

Tot begin november vorig jaar op de website van het waterschap plots het bericht verschijnt dat het project WaardeVOL Brummen in de huidige vorm stopt. “De samenwerking tussen de provincie Gelderland, de gemeente Brummen, Waterschap Vallei en Veluwe en Natuurmonumenten krijgt dus een nieuwe vorm. Daarbinnen zullen ook het participatietraject en de regiegroep een plek krijgen,” aldus het bericht. De provincie Gelderland zou de regie overnemen.


Landschapsgesprek

Op 13 november hield het Landschapsnetwerk een Landschapsgesprek. Het thema was “Wat kan het landschap voor ons doen om de gevolgen van grote droogte en extreme regenbuien te verkleinen?” Op vragen van aanwezigen of het klopt dat het project “WaardeVOL Brummen” is gestopt, wordt niet geantwoord. “Is nu hier niet aan de orde”, liet de gespreksleider weten.


Lees verder op pagina 7