Roodborst nestelt zich in de reling van een roldeur.
Roodborst nestelt zich in de reling van een roldeur.

De Natuur is vol vertrouwen.

Algemeen

BRUMMEN - Op 1 meter van de grond in de reling van een roldeur heeft zich bij bedrijf Arkema in Brummen een roodborstje genesteld. Het nestje met eitjes werd ontdekt door medewerkers van het bedrijf. Iedereen kent de roodborstjes wel van hun oranje borstje en gezicht en hun witte onderbuik. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit en buiten de broedperiode leven ze solitair. Met hun oranje borstjes imponeren ze elkaar vandaar dat hun jongen eerst gespikkeld bruin zijn, anders zou er agressie ontstaan. Roodborstjes zijn erg territoriaal. In het broedseizoen van april tot juli zijn er twee legsels. Roodborstjes zijn van nature nieuwsgierig en goed van vertrouwen en in dit geval spreekt dat voor zich.

“We hebben wel vaker vogels in ons bedrijf”, vertelt medewerker Ron Jonkers. “Ze zitten soms op de raarste plekken. We hebben al nestjes met duiven gehad en we zien ook kwikstaartjes en meesjes. Het enige wat lastig is dat het alarm af kan gaan omdat we sensoren op ons dak hebben maar goed, dat mag de pret niet drukken”.

Inmiddels zijn de jongen uitgekomen en genieten de mannen van Arkema van dit tere leven. De jongen zitten zo’n 13 tot 15 dagen op het nest en als ze zijn uitgevlogen worden ze nog 2 à 3 weken verzorgd. Totdat ze uitvliegen houdt Arkema de roldeur open. Een gezegde luidt: ”Een roodborstje op je pad is een groet uit de hemel” en ze zijn het symbool van hoop.