Perspectiefnota laat in 2027 een tekort zien

GEMEENTE BRUMMEN - Elk jaar kijkt de gemeente vooruit welke ambities en plannen ze in de komende jaren wel of niet kan realiseren. Deze doorkijk wordt beschreven in de ‘perspectiefnota.’ Afgelopen week stelde het college van burgemeester en wethouder deze vast voor de periode 2024-2027. Conclusie: de eerstkomende jaren zien er financieel goed uit maar wel met veel onzekerheden, vanaf 2027 is de situatie minder rooskleurig.

Tot en met 2026 verwacht het college dat de gemeentelijke inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn. Maar, zegt wethouder Financiën Steven van de Graaf hierover: ‘We hebben soms harde keuzes moeten maken om in de eerste drie jaar met een sluitende begroting te komen. Wij kunnen niet alle wensen honoreren.’ Waar die ‘harde keuzes’ uit bestaan was op het moment van verschijnen van deze krant nog niet helder. De details worden de komende dagen duidelijker, als de perspectiefnota in z’n geheel openbaar wordt.


Dat het ‘rond’ krijgen van de perspectiefnota niet zonder slag of stoot ging wijt het college onder meer aan de hogere personeelskosten als gevolg van een onlangs gesloten landelijk CAO-akkoord. Ook de hogere inflatie speelt de gemeente parten. Op dit moment is nog niet duidelijk of dergelijke extra uitgaven (voor een deel) worden opgevangen door een hogere bijdrage van het Rijk aan de gemeenten. Medio dit jaar komt hierover meer duidelijkheid. 


Een lichtpunt is dat de gemeente de financiële reserves behoorlijk heeft kunnen aanvullen.


               Lees verder op pagina 13