Afbeelding

Zelfscankassa's en Pin Only gewenst of een no go?

BRUMMEN - Je ziet het steeds vaker; winkels met zelfscankassa’s en winkels waar je alleen nog kunt pinnen. Een belrondje langs de diverse supermarkten in het dorp Brummen leert dat ze allemaal bezig zijn met onderzoek naar zelfscankassa’s maar dat deze nog niet in gebruik worden genomen. Dekamarkt heeft in Rheden een pilot lopen maar kan daar nog niet over berichten wat ervaringen betreft.

De Aldi, die recent een heel nieuw pand heeft gebouwd, heeft er juist voor gekozen om cassières in te blijven zetten. Volgens hun onderzoek gaat dat toch sneller en er zijn daar nog veel mensen die met contant geld betalen.


Voordelen en nadelen

Wat zijn dan voordelen en nadelen van zelfscankassa’s? Aankopen worden sneller verwerkt doordat klanten hun producten zelf scannen maar ook zelf afrekenen. Contant geld komt hier niet meer bij aan te pas. Mensen die afhankelijk zijn van contant geld omdat ze in een situatie zitten waarbij ze afhankelijk zijn van anderen doe je hiermee te kort. Cash geld is nog steeds een geldig betaalmiddel en je hebt het tastbaar in je hand. 

Bovendien heb je meer gevoel bij je uitgaven als je contact betaalt. Caissières voelen zich misschien veiliger als er niet veel geld in de kassa aanwezig is. Fraude plegen is makkelijker bij zelfscankassa’s. Steekproefgewijs worden klanten gecontroleerd en dat kan best confronterend zijn, zeker als je naar eer en geweten je boodschappen scant. De supermarkt zou door zelfscankassa’s minder personeelsleden nodig hebben maar veel klanten vinden persoonlijk contact toch wel prettig. In een dorp als Brummen is de sociale cohesie toch echt wel aanwezig.


Oudere mensen

Oudere mensen hebben misschien wat meer ondersteuning nodig bij het gebruik van de zelfscan, dus inzet van personeel is dan wel gewenst. Deze technologie zou ook frustratie kunnen opleveren als het niet goed werkt of wanneer er een storing is, zoals we recent zagen bij AH. "Ik vind het wel handig hoor, zegt Stephanie. Ik betaal met mijn mobiele telefoon want die heb ik altijd bij me”. Je merkt dat vooral jonge mensen de digitalisering omarmen en daar gretig gebruik van maken. Ze zien vooral de voordelen terwijl er in deze tijd toch ook echt een keerzijde is in het kader van jouw privacy. 


Bij zelfscankassa's en Pin Only wordt persoonlijke informatie verzameld waarbij winkels moeten voldoen aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens. We hebben echter de laatste jaren gezien dat herhaaldelijk gegevens worden gehackt en dat kan grote gevolgen hebben.