Afbeelding

Wat als de stroomvoorziening langer uitvalt?

BRUMMEN - Vorige week dinsdag viel de stroom tijdelijk even uit in het centrum van het dorp Brummen. Het was aangekondigd door Liander maar het was toch even een aparte gewaarwording toen alles in 1 keer donker werd en de apparatuur uitviel. ”De deur van de winkel wilde niet meer open, zegt Jan van Galen van de fotowinkel. Pakketten konden niet meer mobiel worden ingescand maar ook pasfoto’s maken kon niet meer”.

Gelukkig duurde de stroomonderbreking maar kort maar wat gebeurt er als de stroom langer uitvalt? Deze week twittert Pieter-Jaap Aalbersberg van Nationale Coördinator van Terrorisme bestrijding en Veiligheid (NCTV) er ook over dat tijdens een crisis stroom, internet en watervoorzieningen kunnen uitvallen. Zijn we dan wel zo goed voorbereid?


Uit onderzoek van de NOS in 2019 blijkt dat Nederland zeker niet immuun is voor stroomuitval. We zijn steeds afhankelijker van stroom maar worden ook afhankelijker gemaakt doordat we massaal van het gas af moeten. Is één bron van energie dan eigenlijk wel wenselijk?


Niet zo vanzelfsprekend

De lijst van zaken die we als vanzelfsprekend beschouwen maar uitvallen bij een stroom en/of internetstoring is enorm. Er zal geen licht zijn. De waterdruk kan wegvallen waardoor je het toilet niet meer kunt doortrekken maar ook geen drinkwater hebt. Pinnen zal niet gaan waardoor de supermarkt problemen heeft. Je zag dit 2 weken terug bij de pinstoring bij de AH. Cashgeld is dan handig.


Treinen zullen stilvallen, spoorbomen gaan niet meer open of dicht en verkeerslichten vallen uit. Benzine of diesel tanken zal niet gaan. Als zo'n stroomstoring in het midden van de week gebeurt zal thuiskomen een opgave kunnen zijn.


Noodplannen

Mocht de stroom echt lang uitvallen, dan liggen er noodplannen klaar bij de nationale overheid en de veiligheidsregio’s waarbij na 4 uur al flink geïmproviseerd moet worden, we zijn als land dus niet goed voorbereid. We moeten er dan schijnbaar het beste van maken. Het platleggen van digitale systemen kan Nederland ook echt ontwrichten omdat er nauwelijks nog analoge terugvalopties zijn, meldt de NCTV. De gevolgen kunnen dus enorm zijn.


Denk vooruit!

Europa hangt aan elkaar wat stroomnet betreft. Landen kunnen elkaars stroomstoringen opvangen maar elkaar ook meeslepen. Via NL-Alert, sirene en radio worden we geïnformeerd als er een ramp is. 


Tips kun je vinden via denkvooruit.nl maar ook bij diverse prepshops voor noodpakketten. Het meeste heb je vast al in huis en samen kun je veel maar al met al is het best eens goed om hierover na te denken.