Bonden dagen Smart Packaging voor de rechter

LOENEN – De Vakbonden CNV en FNV zijn naar de rechter gegaan om de cao bij Smart Packaging Solutions open te breken. De bonden willen een verhoging van de salarissen van het personeel van het Loenense bedrijf. Bij Smart Packaging Solutions werken ongeveer tweehonderd mensen.

Vorig jaar is bij het bedrijf een CAO afgesloten voor een periode van twee jaar. De bonden willen niet wachten tot 1 juli 2024 om over salarisverhogingen te onderhandelen. Volgens CNV-bestuurder Sharon van Boxmeer staat in de CAO dat bij buitengewoon ingrijpende sociaaleconomische wijzigingen de bonden een nieuw voorstel mogen doen over de lonen. “De werkgever moet die dan in behandeling nemen,” aldus Van Boxmeer. “Daar beroepen we ons nu op.”


De bonden hebben een voorstel over een tussentijdse loonsverhoging ingediend, maar de directie van Smart Packaging Solutions wil het gesprek niet aangaan. Dino Djulbic, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Wij willen aanvullend afspraken maken over de salarissen. Die moeten alsnog per 1 januari omhoog met 5%. In de huidige cao stijgen ze op 1 juli met maar 3,7%. Door de enorme inflatie redden de werknemers het daar niet meer mee.”


Verlies aan koopkracht

Volgens Sharon van Boxmeer is het verlies aan koopkracht van de werknemers van Smart enorm. Tijdens de CAO-onderhandelingen verwachtte het CPB dat de inflatie over 2022 5,2% zou bedragen. Uiteindelijk kwam die uit op 10%, het dubbele van wat werd verwacht. In april 2023 bedroeg de inflatie 5,2%. Die komt bovenop de 10% over 2022.”‘Het betreft de hoogste inflatie sinds de jaren ‘70 en dat is buitengewoon ingrijpend,” aldus Van Boxmeer. “Daar mag de werkgever best oog voor hebben. Maar in plaats van zijn eigen medewerkers helpen en de inflatiepijn te verzachten, verwijzen ze ons loonvoorstel naar de prullenbak. Wij kunnen en willen dit niet accepteren.”


Kort geding

Met een kort geding (zitting woensdag 24 mei in Apeldoorn) willen de bonden via de rechter de directie van het bedrijf aan de onderhandelingstafel krijgen.