Afbeelding

Gelre op de Haagse politieke agenda

ZUTPHEN/ BRUMMEN – Vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer willen snel met minister Ernst Kuipers in debat over de situatie bij Gelre Ziekenhuizen. In de regio hebben gemeenteraden de druk op de Raad van Bestuur van het ziekenhuis opgevoerd om snel met duidelijkheid te komen. Ook de cliëntenraad van Gelre dringt aan op snel einde aan onzekerheid.


Maar het ziet er niet naar uit dat de Raad van Bestuur van Gelre binnen een paar weken helder heeft wat alle gevolgen van de plannen voor de diverse vestigingen heeft. Maandag werd de gemeenteraden van Zutphen en omliggende gemeenten bijgepraat door ingehuurde deskundigen. Daar waren ook talrijke Tweede Kamerleden bij aanwezig. Burgemeester Wimar Jaeger van Zutphen schetste in het kort de huidige stand van zaken. Hij drukte de raadsleden op het hard dat het ziekenhuis een private onderneming is en dat “wij daar niet over gaan”.


“Geen onrust creëren”

Ook Bart Smit, sprekend namens de Raad van Bestuur van de Huisartsenorganisatie Oost-Gelderland, signaleerde dat het creëren van onrust het vinden van een oplossing niet makkelijk maakt. Die opmerking viel bij de politici verkeerd. Joba van den Berg (Tweede Kamerlid, CDA) legde uit dat geen kwestie is van op lijstjes afvinken. “Ik heb mij er vier jaar geleden voor ingespannen dat er in ieder geval medezeggenschap is van het gemeentelijk bestuur over dit soort acutezorgwijzigingen.” Een dag later vroeg ze in de Tweede Kamer om een brief van de minister want “mijn conclusie was gisteravond dat wat mij betreft die wet niet is gevolgd.”


Na de bijeenkomst in Zutphen werd door medewerkers van de poli cardiologie een brief overhandigd. Ze horen tegenstrijdige berichten. Afspraken met personeel en OR worden steeds afgezegd. Een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigt donderdag dat “door ongelukkige samenloop van omstandigheden deze afspraak is verzet.”


Raad Brummen

Woensdagavond waren delegaties van verschillende gemeenteraden rondom Zutphen de gast van Pier Eringa. De bestuursvoorzitter van Gelre kwam uitleggen wat gaat veranderen in het Zutphense ziekenhuis en de raadsleden kregen de gelegenheid vragen te stellen en hun mening te uiten. Ook een tien man/vrouw sterke delegatie van de Brummense gemeenteraad was present. De raad maakt zich zorgen over de toekomst van het ziekenhuis. In een gezamenlijke verklaring stellen de raadsleden “blijvend op te komen voor de belangen van onze inwoners, maar willen daarbij geen verkeerde verwachtingen wekken. We vinden dat het ziekenhuis duidelijk moet zijn wat er concreet straks nog wel geleverd is. Als raadsleden hebben we hier tijdens de avond nadrukkelijk om verzocht en de raad van bestuur zal hier invulling aan gaan geven.”


Nog voor de zomer komt het bestuur van het ziekenhuis met uitgewerkte plannen terug bij de gemeenteraden. Dat is ook aan de cliëntenraad is beloofd. De raad heeft bij de Raad van Bestuur erop aangedrongen dat de ontstane periode van onzekerheid niet lang mag duren.


Ondertussen kiezen patiënten van verschillende poli voor zekerheid en gaan op zoek naar een ander ziekenhuis. “De dokter wil wel een afspraak maken voor over drie maanden, maar ik weet niet waar ik dan terecht kom,” zegt een bezoeker van een poli in het Zutphense ziekenhuis.