Afbeelding

Subsidie klimaatadaptatie uitgebreid

REGIO - Het klimaat verandert. Steeds vaker komen hevige regenbuien en langere perioden van hitte en droogte voor. Met soms kleine maatregelen kan een bijdrage geleverd worden aan het verkleinen van de risico’s van deze klimaatverandering. 

Het waterschap Vallei en Veluwe stimuleert initiatieven die hieraan bijdragen. Het heeft een subsidieregeling dusdanig aangepast dat nu ook individuele burgers hierop een beroep kunnen doen. ‘Om beter met het veranderende klimaat om te kunnen gaan moeten we onze leefomgeving aanpassen. Dat kan het waterschap echter niet alleen’, stelt het waterschap in een toelichting op de gewijzigde regeling. Het waterschap noemt enkele praktische voorbeelden om regenwater rechtstreeks te laten infiltreren in de bodem. Dat kan door infiltratieputten te plaatsen en de regenpijpen hierop aan te sluiten. Een alternatief is om het regenwater op te vangen in een regenton en te hergebruiken voor de beplanting in de tuin. Hiermee wordt kostbaar drinkwater bespaart. Ook stimuleert het waterschap ‘vergroening’ van tuinen en de openbare ruimte. Door zo weinig mogelijk bestrating toe te passen, wordt meer regenwater in de bodem opgenomen.

De site van het waterschap Vallei en Veluwe (www.vallei-veluwe.nl/actueel/actuele-thema/subsidie/initiatief-onze/) geeft meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden van de subsidieregeling en hoe deze aan te vragen.