Plan voor 15 appartementen aan Kampweg

BRUMMEN - Op de hoek van de Kampsweg, Fazantstraat en Gruttostraat in Brummen worden 15 appartementen gebouwd. Dat is althans het plan van ontwikkelaar TRB Vastgoed B.V uit Ootmarsum. Het is aan de gemeenteraad om hiermee al dan niet akkoord te gaan. Tot 2018 was in het huidige pand een Spar-supermarkt gevestigd. Momenteel is het op tijdelijke basis in gebruik bij kringloopwinkel Van Oud naar Nieuw.

De geplande koopappartementen vallen in de prijsklasse ‘betaalbaar’. Hiermee worden oprijzen bedoeld in de orde van grootte van €275.000 tot €355.000. De bouwer mikt met de driekamerappartementen van 60 m2 vooral op kleine huishoudens, starters en/of ouderen. Volgens de gemeentelijke woonagenda is aan dit soort huizen grote behoefte.


Ernstige twijfels buurt

Het inpassen van een bouwplan in een bestaande woonomgeving gaat doorgaans niet zonder slag of stoot. Ook in deze situatie hebben omwonenden ernstige twijfels. De projectontwikkelaar had de buurt vorig jaar al geïnformeerd over de plannen. Een veel gehoorde reactie was dat het gebouw qua hoogte (drie bouwlagen) niet past in dit deel van het dorp. Ook zijn er zorgen uitgesproken over het verlies van uitzicht, het risico op aantasting van privacy en een toename van schaduwwerking. Ook vreest de buurt ondanks het aantal parkeerplaatsen op ‘eigen’ terrein, een toename van de parkeerdruk.


Er blijft weerstand

De ontwikkelaar heeft geprobeerd om de bezwaren te ondervangen. Dit heeft ‘nog niet geleid tot volledige tevredenheid bij de omwonenden. Er blijft weerstand vanuit de omgeving ten aanzien van de ontwikkeling’, staat in het voorstel aan de gemeenteraad waarin steun uitgesproken wordt voor het bouwplan. Drie bouwlagen past goed in deze omgeving, aldus het college. Het idee om de derde bouwlaag te laten vervallen zou betekenen dat er slechts 10 appartementen gebouwd kunnen worden. Dit zou het project onrendabel maken tenzij de appartementen flink duurder worden. De gemeente vindt dat niet wenselijk, die wil dat de huizen betaalbaar blijven.


Dat 15 appartementen zoveel meer drukte in de buurt veroorzaken, overtuigt de gemeente evenmin. Het wijst er op dat er voorheen een supermarkt was gevestigd met alle verkeer en drukte van dien.


Toekomst kringloopwinkel onzeker

Een ander punt is de kringloopwinkel die nu van het pand gebruik maakt en gerund wordt door Brummense jongeren. Zij rekenen erop dat zij actieve hulp krijgen om een andere locatie te vinden.


De gesprekken hierover hebben nog niet geleid tot resultaat. Hiermee is de toekomst van die kringloopwinkel vooralsnog onzeker.