Meevaller van bijna 9 miljoen voor Brummen

GEMEENTE BRUMMEN - Volgens een voorlopige indicatie heeft de gemeente Brummen in 2022 bijna 9 miljoen euro minder uitgegeven dan ze heeft ontvangen. 


De precieze omvang van de financiële meevaller moet nog definitief worden vastgesteld, maar de gemeenteraad is hierover onlangs reeds geïnformeerd. Het college zou het liefste zien dat met de meevaller de financiële reserves van de gemeente worden aangevuld.


Dit goede bericht volgt op een periode waarin het de gemeente financieel en bestuurlijk bepaald niet voor de wind ging. Met tussenkomst van de provincie kwam er een financieel herstelplan. Tegen deze achtergrond is de meevaller een flinke opsteker. Het college benadrukt hierbij wel dat het positieve saldo vooral incidenteel is en het rekent zich daarom ook niet meteen rijk. Maar hierdoor ‘kan het weerstandsvermogen in één keer op de het gewenste niveau worden gebracht en een positieve bijdrage leveren aan de uitvoering van ons financieel herstelplan’, zegt gemeentewoordvoerder Gert-Jan van Dijk in een toelichting.


Hogere bijdrage van rijksoverheid

De meevaller is voor een groot deel toe te schrijven aan fors hogere bijdragen van het Rijk. Dat is mede een uitvloeisel van de wijze waarop het Rijk de bijdragen aan gemeenten berekent. Gemeenten profiteren namelijk indirect als de rijksuitgaven stijgen. Dat lijkt echter van korte duur want vanaf 2026 houdt Brummen rekening met lagere bijdragen van het Rijk door wijziging van de landelijke financiële ‘spelregels’. De gemeente krijgt ook een hogere rijksbijdrage voor de opvang van Oekraïners dan eerder verwacht. De intentie is om deze extra inkomsten specifiek te bestemmen voor de huisvesting van deze groep.


Lagere uitgaven ‘sociaal domein’

Verder had de gemeente te maken met lagere lasten voor de uitvoering in het ‘sociale domein'. Dit is opmerkelijk omdat juist dit werkterrein bij veel gemeenten zorgt voor financiële problemen. Brummen was echter voor 2022 uitgegaan van een te somber scenario. Verwacht werd dat door corona en de verwachte economische krimp het aantal uitkeringsgerechtigden zou toenemen. Dit is alleszins meegevallen. Via Werkfit konden bovendien meer mensen aan werk worden geholpen dan verwacht. Dit alles leidde tot minder uitkeringen dan waarop was gerekend.


               Lees verder op pagina 3