Onderzoek van deskundigen naar Gelre is gereed

ZUTPHEN – Raadsleden van diverse gemeenten en talrijke Tweede Kamerleden komen maandag 8 mei naar het oude stadhuis van de Gemeente Zutphen voor een informatiebijeenkomst naar aanleiding van de recente ontwikkelingen rondom het Gelre ziekenhuis Zutphen. Onder andere de bevindingen van door Zutphen ingeschakelde deskundigen komt aan de orde.

Nadat bekend geworden was dat het ziekenhuis plannen had om de afdeling acute verloskunde te sluiten en de spoedeisende hulp af te schalen, nodigde het Zutphense college bestuursvoorzitter Pier Eringa uit voor spoedoverleg. De burgemeester van Apeldoorn stuurde op 8 februari mede namens het college van Zutphen een brief naar de Raad van Bestuur van Gelre Ziekenhuizen, waarin begrip wordt getoond dat financiële positie van GZ maatregelen onvermijdelijk maakt. “Tegelijkertijd,” zo schrijft Apeldoorns burgemeester Ton Heerts, “maken wij ons wel ernstige zorgen over de effecten van de voorgenomen besluiten. 


In de eerste plaats vanwege de toegankelijkheid tot (acute) zorg voor de huidige inwoners van onze regio Stedendriehoek. Maar ook met het oog op de toekomst: onze regio is een groeiende regio, met naar verwachting 500.000 inwoners in de jaren 2030-2040. In combinatie met de toenemende vergrijzing is goed toegankelijke zorg daarom ook op lange termijn cruciaal.”


Gesprek met Eringa

Vervolgens hebben de burgemeesters van Apeldoorn en Zutphen, samen met enkele wethouders, op 5 april een gesprek gehad met de heer Eringa. Wat tijdens dat gesprek is besproken of afgesproken is, ook tot verbazing van raadsleden, tot nu toe niets bekend gemaakt.


Onderzoek gereed

Het college van Zutphen heeft gezondheidseconoom Wim Groot en Bram den Engelsen van adviesbureau TwynstraGudde opdracht gegeven om onderzoek te doen. Dat onderzoek is inmiddels gereed en zal maandag aan de orde komen.


Tweede kamer komt

Vanuit de Tweede Kamer is grote belangstelling voor de gang van zaken in Zutphen. Julian Bushoff (PvdA), Joba van den Berg (CDA), Erik Haverkort en Judith Tielen (VVD), Jimmy Dijk (SP) en Lisa Westerveld (GL) en een vertegenwoordiger van BBB hebben aangekondigd aanwezig te zullen zijn. Verder zijn de gemeenteraden van gemeenteraden van Bronckhorst, Brummen, Lochem, Voorst en Berkelland vertegenwoordigd.


Vergadering begint gesloten

Voorafgaand aan de openbare bijeenkomst worden de raadsleden in een besloten vergadering bijgepraat over vertrouwelijke informatie. De openbare bijeenkomst is toegankelijk voor publiek en begint om 20.30 uur in de Burgerzaal in Zutphen.