Afbeelding

Brummens college wil opheldering

EERBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Brummen heeft het bevoegd gezag, de Provincie Gelderland, om opheldering gevraagd over de situatie bij de voormalige vuilstort aan de Doonweg. Jacob de Boer, Professor emeritus milieuchemie en -toxicologie bij Vrije Universiteit Amsterdam is minder afwachtend met zijn oordeel. “De burgers worden nu juist blootgesteld aan gevaarlijke stoffen in plaats van beschermd!”

Vertraging bij de vergroting van de buffervijver als de rapportage van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bracht het college ertoe het provinciebestuur opheldering te vragen over de consequenties. “Het college wil ook weten welke vervolgstappen door het bevoegd gezag worden voorzien,” aldus een woordvoerder van de gemeente. “Aan de gemeenteraad is meegedeeld dat het college verwacht uiterlijk eind mei de raad verder te kunnen informeren.”


Ernstige zorg

De met staalslakken afgedekte voormalige vuilstort is al geruime tijd een punt van ernstige zorg. Nadat met kalk verontreinigd regenwater de bosrijke omgeving blank zette, trad de provincie op. De directie van de stort moest ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurde. Uit rapporten bleek onder andere dat de opvang van water te krap was bemeten. Recent liet de directie van de stort weten dat uitbreiding van de buffervijver was vertraagd. Er zouden bomen gekapt moeten worden, maar dat kon niet vanwege het broedseizoen. Een dassenburcht zit in de weg en ook de stikstofproblematiek vertraagt de werkzaamheden. Twee weken geleden publiceerde de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport een studie van het RIVM. Naar aanleiding van deze studie stelde de ILT dat de wettelijke regels voor het gebruik van staalslakken de risico’s voor mens en milieu niet voldoende afdekken.


Niet competent

De Milieuchemiecus en milieutoxicologoog Jacob de Boert trok naar aanleiding van die conclusies in het programma EenVandaag fel van leer. Het actualiteitenprogramma was naar Eerbeek getrokken omdat de staalslakken daar hoog en goed zichtbaar liggen. De Boer vindt het onbegrijpelijk wat in Eerbeek is gebeurd. “De grote hoeveelheid staalslak die onafgedekt is gestort in Eerbeek veroorzaakt directe hinder bij omwonenden,” licht hij na de uitzending toe. “Het bestaat voornamelijk uit ongebluste klak en dat kan brandende ogen, bloedneuzen en zelfs brandwonden veroorzaken. Ik vind het onbegrijpelijk dat dit onafgedekt is gestort en ook nog in zo’n massale hoeveelheid. Daarnaast levert het op de lange termijn vervuiling van het grondwater door uitloging van metalen en ook van kleurstoffen uit het papier wat eronder ligt. De afwatersloot helpt wellicht wat tegen deze uitloging maar zeker niet tegen het effect van de ongebluste kalk. Als een omgevingsdienst dat niet goed kan beoordelen, zoals in dit geval, dan is die dienst niet competent.”


Politiek stelt vragen

In de Brummense gemeenteraad en Provinciale Staten vragen zich af of de burgers nabij de stort nog wel veilig zijn. Raadslid Jonathan Vondeling (GL) wil onder andere van het college weten op welke wijze de omwonenden en andere belanghebbenden worden geïnformeerd over en worden betrokken in de afhandeling van de verontrustende berichtgeving over staalslakken zoals gebruikt op Stort Doonweg.


Opnieuw vragen stellen

Ook politici in Provinciale Staten, Charlotte de Roo (GL) en Jan Daenen (PvdA), alsmede Carla Claassen (SP) grijpen de Tv-uitzending en de conclusies van de ILT aan om opnieuw vragen te stellen aan Gedeputeerde Staten. “Wat gaat GS doen om de risico’s, door de toepassing van staalslakken, voor mens en milieu weg te nemen?” vraagt Claassen. Statenleden De Roo en Daenen willen weten of het mogelijk is de stort zo snel mogelijk af te dichten.