Tootje Hupkes en Marcel Korte openen 12 mei hun EVEN logeerhuis.
Tootje Hupkes en Marcel Korte openen 12 mei hun EVEN logeerhuis.

Opening Logeerhuis EVEN in Brummen

BRUMMEN - “PrEVENtief” proberen te voorkomen dat mensen in een neerwaartse spiraal raken door dit op tijd te onderkennen en daarnaar te handelen. 

Dát is wat Marcel Korte en Tootje Hupkes voor ogen hebben met hun Stichting “Logeerhuis EVEN” waarbij mensen een korte periode van harte welkom zijn om bij te tanken in een fijne rustige omgeving.  “Soms kan het je gewoon EVEN teveel zijn in onze drukke en veeleisende samenleving”, zegt Marcel. “Dan gaat het thuis EVEN niet meer. Je baan verloren, problemen op je werk, spanningen in je gezin, in je familie of in je buurt. Een scheiding, een sterfgeval, een burn-out. Het kan je zomaar overkomen. Je leven is EVEN ontwricht. Een adempauze kan dan echt helpen”. “Het is fijn dat we een onafhankelijke stichting zijn, zegt Marcel. “Je kunt bij ons terecht zonder indicatie. Als je het EVEN niet ziet zitten kun je ons gewoon bellen of mailen. Onder genot van een kop koffie kun je kennis komen maken zonder dat dit consequenties heeft in welke vorm dan ook”. “Het idee voor een logeerhuis hadden we al langer”, vertelt Tootje. “Zonder pushen hopen we dat mensen weer “mens kunnen zijn” zodat ze weer in hun kracht komen op deze prachtige plek ! De drempel is laag, dus voel je welkom”. Het gebouw biedt 10 gezellige slaapkamers met ieder een eigen sfeer. Er is een gezamenlijke woonkeuken, een woonkamer en een zon gerichte tuinkamer waar het goed toeven is om een boek te lezen of een spelletje te doen. Iedereen vanaf 18 jaar uit Brummen, Apeldoorn, Epe, Hattem, Heerde en Voorst kan bij ”Logeerhuis EVEN” terecht om enkele dagen tot maximaal twee weken alles op een rijtje te zetten en rustig te werken aan herstel. Het enige wat gevraagd wordt is een bijdrage van 5 euro per dag voor de maaltijden en het is wenselijk om in ieder geval het diner gezamenlijk te nuttigen. Verder kun je heerlijk wandelen en fietsen, in de tuin werken, boodschappen doen, samen koken maar ook meehelpen om de locatie mooier te maken voor toekomstige gasten. Deze activiteiten kunnen helpend zijn, waarbij je kunt nadenken over wat je straks thuis nodig hebt om weer beter te kunnen functioneren. Tootje: “We laten iedereen in zijn of haar waarde en respectvol met elkaar omgaan staat hoog in het vaandel. We mengen ons niet actief tussen de gasten, het huis is voor hen om te gebruiken. Er gewoon zijn is soms al genoeg en dan volgt een gesprek vanzelf. Het ontbreekt in de maatschappij vaak aan tijd en een luisterend oor kan al zoveel doen”. Zowel Tootje als Marcel zijn overdag vaak in het logeerhuis aanwezig. Marcel zet zijn levenservaring in om datgene wat hijzelf gemist heeft tijdens een wat mindere periode nu te gebruiken. “Durf te delen, dan merk je dat je er ééntje bent van velen”, zegt Marcel. “Er hangt altijd nog een soort van schaamte rondom hulp vragen en velen zeggen vaak :”dat overkomt mij niet” maar niets is minder waar.  We zijn blij met deze mooie plek om ons initiatief vorm te geven. De gemeenten Brummen, Apeldoorn, Epe, Hattem, Heerde en Voorst subsidiëren samen het project, daar zijn we dankbaar voor”, aldus Marcel.

Op vrijdag 12 mei is de officiële opening van logeerhuis EVEN met aansluitend een Open huis. Het logeerhuis is gevestigd op het terrein van de "Michaelshoeve”, Zutphensestraat 177 J Brummen. Wethouder A. van Klinken zal namens de gemeenten het openingswoord doen. Het open huis is op vrijdag 12 mei van 14.30 - 17.30 uur en op zaterdag 13 mei van 12.00 -15.00 uur. Meer info op www.logeerhuis.nl