Afbeelding

Maaiwerkzaamheden IJsseldijk van start

Algemeen

REGIO - Begin mei starten maaiwerkzaamheden op de IJsseldijk tussen Brummen en Hattem. 

Maaien van dijken is van groot belang omdat het zorgt voor een goede grasmat en daarmee een stevigere en veilige dijk. Bij het maaien van dijken wordt rekening gehouden met (beschermde) planten en dieren. De werkzaamheden vinden gespreid plaats in de hele maand mei. In de zomer en het najaar zijn de volgende maairondes. 

Rekening houden met dieren 

Tijdens het maaien wordt er gelet op nesten van dieren. Voordat de maaiwerkzaamheden starten, controleert de maaier of er nesten van vogels of andere dieren aanwezig zijn. Dit gaat met een warmtecamera. Een nest wordt gemarkeerd, zodat het niet beschadigd raakt bij het maaien. 

Maaien in delen voor biodiversiteit 

Om biodiversiteit te bevorderen maaien we dijken zoveel mogelijk in delen. Afhankelijk van de vegetatieontwikkeling en lokale omstandigheden maaien we eerst het onderste gedeelte. In een latere maaironde maaien we het bovenste gedeelte. Zo kunnen we een langere periode genieten van bloemrijke dijken en geven we planten, vogels, vlinders en insecten de kans om zich te ontwikkelen. 

Hergebruik maaisel 

Het maaisel dat vrijkomt bij het maaien van dijken is meestal geschikt om als veevoer toe te passen of als bodemverbeteraar op landbouwpercelen. Het waterschap en de aannemer stellen dit maaisel daarom beschikbaar aan agrariĆ«rs. 

Meer weten over dit maaibeleid? 

Kijk op www.vallei-veluwe.nl/maaien