Afbeelding

Peukenproblematiek

Algemeen

BRUMMEN - Ergert u zich ook zo aan zwerfafval op straat en in de natuur? Dan bent u waarschijnlijk niet de enige. BZZV (Brummen Zonder ZwerfVuil) zet zich al jaren in om het dorp Brummen afvalvrij te houden. Dit doet het met heel veel vrijwilligers, die één keer per maand paraat staan om met grijper en afvalbak door het dorp te lopen en het zwerfafval op te ruimen. Een bijzondere categorie zwerfafval is sigarettenpeuken. Geschat wordt dat elk jaar 4,5 miljard peuken in het milieu terecht komen en dat het één van de belangrijkste oorzaken is van vervuiling door plastic afval. Sigarettenpeuken bevatten een filter dat hoofdzakelijk bestaat uit celluloseacetaat, oftewel plastic. Daarnaast bevatten sigaretten veel toxische (giftige) stoffen. Veel sigarettenrokers zijn zich hier niet van bewust en daarom worden peuken vaak achteloos op straat gegooid. Helaas zijn peuken moeilijk op te ruimen in de natuur, het water, het zand of tussen de tegels.

De combinatie zorgt voor een wereldwijd probleem. Ook is er een kans op berm- en natuurbranden.

Inwoners ervaren locaties met veel zwerfpeuken als minder schoon; het heeft een negatieve invloed op de ‘schoonbeleving’. Het opruimen van zwervende sigarettenpeuken is bovendien bewerkelijk en duur.

Onder tabak-gerelateerd zwerfafval verstaan we: sigarettenpeuken (filters of resten shag); de cellofaanverpakking van het sigarettenpakje; de plastic shag-verpakking; het kartonnen sigarettenpakje; folies uit het pakje; vloeitjesverpakkingen; lucifers; aanstekers en wietzakjes.

Door BZZV wordt naast het opruimen van zwerfafval ook veel aandacht besteed aan preventie. In het kader van peukenvervuiling moet u denken aan voorlichting en allerlei andere maatregelen, die er voor zorgen dat er geen peuken op straat en in de natuur terecht komen. Voor het bestrijden van peukenafval is door de gemeente Brummen onlangs een peukenzuiger aangeschaft.

Om extra aandacht te schenken aan deze vorm van milieuvervuiling organiseert BZZV samen met de gemeente Brummen op 20 mei van 10.00-15.00u op het Marktplein een manifestatie (BRUMMEN PEUKENVRIJ!) tegen peukenvervuiling. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan een programma voor deze dag. Hopelijk kunnen we op deze dag de rokers inspireren om niet meer klakkeloos peuken op straat te gooien, maar weg te gooien in een afvalbak of te verzamelen in een zgn. peukenpocket, die ook op de manifestatie te verkrijgen zijn. Ook zal de peukenzuiger gedemonstreerd worden.