Afbeelding

Commissie kritisch over plan LC Eerbeek

EERBEEK - De commissie die de plannen voor een Logistiek Centrum Eerbeek tegen het licht heeft gehouden, vindt dat er ook gekeken moet worden naar een alternatieve plek voor dit LCE. En enkele onderdelen, zoals de toename van de stikstofdepositie, moeten beter in beeld worden gebracht. Het advies van de commissie kan van invloed zijn op de besluitvorming over deze toch al gevoelige kwestie.

Voor een plan als een LCE is het noodzakelijk goed te onderzoeken welke invloed dit heeft op milieu en omgeving. Dit wordt verwoord in een MER, een Milieu Effect Rapportage. Wettelijk is geregeld dat de inhoud en kwaliteit van zo’n MER wordt beoordeeld door een commissie. De commissie die de MER voor het logistiek centrum heeft beoordeeld is op zichzelf positief over het proces tot nu toe. ‘Er is een transparant proces doorlopen waarbij niet alleen is gekeken naar het Burgersterrein (dat al jaren in beeld was voor het Logistiek Centrum), maar ook is uitgezoomd naar meerdere potentieel geschikte locaties.’ De commissie refereert hiermee aan een onderzoek dat in 2021 is afgesloten. 


Zo’n 20 verschillende locaties zijn toen onderzocht. Uiteindelijk is gekozen voor De Kollergang, met een uitbreiding naar het aangrenzende bosgebied, als meest geschikte plek. De commissie vraagt zich echter af waarom een van de andere alternatieven aan De Kollergang niet nader onderzocht is. ‘Het gaat dan om een groot deel van de zone langs de Brummenseweg (waar geen sprake is van intensief gebruik) en/of om de sociale werkplaats (die wellicht beter op een locatie dichter bij de kern gesitueerd kan worden). Volgens dat alternatief hoeft er veel minder bos opgeofferd te worden.  ‘Bovendien zou het Logistiek Centrum in dit alternatief direct aan de Brummenseweg gesitueerd worden, wat een verkeerskundig meer optimale situatie op zou leveren,’ aldus de commissie.


Stikstof

De commissie vindt verder dat een volledig beeld van de gevolgen voor de natuur ontbreekt. Zo is de toename van stikstofdepositie op Natura 2000-gebied berekend met een verouderde methode. ‘Diverse habitattypen in de Natura 2000-gebieden Veluwe, Landgoederen Brummen en Rijntakken zijn overbelast door een teveel aan stikstofdepositie. In die situatie is iedere toename van stikstofdepositie - hoe gering ook - een aanzienlijk ’milieueffect,’ stelt de commissie. 


De Commissie constateert tenslotte dat de verkeerseffecten van een LCE onvoldoende in beeld zijn gebracht. Dit krijgt aandacht in de regionale Koersnota Wegennet.