Afbeelding

Brummen koerst op 1.250 extra huizen

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Het Brummense gemeentebestuur geeft een extra impuls aan woningbouw in de komende jaren. Dit is nodig om de gemeente tot 2030 uit te kunnen breiden met 1.250 huizen. Dit is de doelstelling van het gemeentebestuur. In regionaal verband zijn hierover afspraken gemaakt en met minister De Jonge (Wonen) is onlangs een woondeal gesloten. Om dit alles mogelijk te maken moeten nu al locaties vrijgehouden worden voor woningbouw.

Om tijdig voldoende bouwgrond beschikbaar te krijgen, gaat de gemeente een actiever grondbeleid voeren. Dat wil zeggen dat het zelf locaties aankoopt en te bestemmen voor woningbouw. De gemeente hoopt dat dit mes aan twee kanten snijdt: er komt meer ruimte beschikbaar voor woningbouw en speculatieve prijsopdrijving wordt zo voorkomen. Hiervoor heeft het college drie locaties op het oog aansluitend aan het dorp Brummen en Leuvenheim. Bedoeling is dat de gemeente deze locatie verwerft door hierop het voorkeursrecht van eerste koop te vestigen.

Doelstelling 2030 opgeschroefd

Tot vorig jaar ging de gemeente nog uit van 900 extra huizen in 2030. Het huidige college, dat medio vorig jaar aantrad, schroefde dit aantal op naar 1.250. Hierin wordt alle nieuwbouw vanaf 2020 meegeteld. In de periode 2020 - 2022 zijn al ruim 300 huizen gerealiseerd en inmiddels bewoond.

Volgens een overzicht dat in november vorig jaar in de gemeenteraad is gepresenteerd staan er voor dit jaar en 2024 nog eens 375 huizen in de steigers. De voorbereiding van deze projecten is in de voorbije jaren reeds gestart. Al met al blijkt dat meer dan helft van de nieuwbouwdoelstelling al is verzekerd.

Voor het resterende deel van de doelstelling moeten nog plannen worden gemaakt. ‘Dat gaat ons niet lukken zonder nieuwe woningbouwlocaties,’ zei wethouder Grondzaken Steven van de Graaf bij de presentie van het raadsvoorstel om een actiever grondbeleid te voeren. Er zijn nog geen officiële aantallen genoemd, maar gezien de omvang van de drie locaties die de gemeente wil aankopen kunnen hier honderden huizen gebouwd worden. Daar komen de locaties bij die genoemd worden in de woondeal met minister De Jonge van Wonen. Hierin is sprake van tenminste drie ‘sleutelprojecten’, goed voor 630 huizen tot 2030.

Het college gaat uit van een zekere ‘overprogrammering’. Want gaandeweg vallen er altijd plannen af. Het is goed om dan locaties achter de hand te hebben. En het college kijkt ook alvast vooruit na de jaren na 2030. ‘Ook dan zal er behoefte blijven aan nieuwbouw.’