Afbeelding

Kleinschalige woningbouwplannen op een wachtlijst

Algemeen

BRUMMEN - Aanvragen voor een omgevingsvergunning voor minder dan vijf woningen kan op een wachtlijst worden gezet en pas over drie jaar aan de beurt komen. Dat voorstel heeft het college van burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad gestuurd. Alle ambtelijke en financiële capaciteit is namelijk nodig om de ambitie om de komende jaren fors meer woningen te bouwen waar te maken.

Ambtelijke capaciteit kun je maar een keer inzetten en daarom heeft het college besloten om die in te zetten op de kansrijke ontwikkellocatie die zowel in aantal als in kwaliteit bijdragen aan het woningprogramma. Daarom heeft B&W dat plan voorgelegd aan de gemeenteraad. Op donderdag 6 april komt het voorstel in het forum fysieke leefomgeving aan de orde. Het staat inmiddels wel vast dat dit plan niet bij alle fracties met instemming zal worden begroet.

Veel kleinschalige woningbouwplannen zijn volgens het college gericht op het benutten van particulier eigendom door het realiseren van een enkele bouwkavel (kavelsplitsing of bebouwen van een tuin/weilandje). Verhoudingsgewijs vergen ze een forse ambtelijke en financiële inzet van de gemeente. “Maar,” zo schrijft het college, “de bijdrage aan het algemeen belang is minimaal.” Daarna voegt het toe dat het vaak ook leidt tot het volbouwen van een groene ruimte.

Voorgesteld wordt om vanaf nu uitsluitend medewerking te verlenen aan kleinschalige woningbouwontwikkelingen, mits deze voorzien in het oplossen van een ruimtelijk knelpunt zoals bedrijfsverplaatsing, functiewijziging van een leegstaand pand of ruimtelijk aanvaardbare woningsplitsing. De particulier die op eigen grond naast zijn woning een huis wil bouwen om er zelf te gaan wonen, voor zijn kinderen of voor verkoop moet als deze plannen groen licht krijgen van de raad minstens drie jaar wachten.

Eens in de drie jaar

Kleinschalige particuliere plannen zouden dan vanaf 2026 eens in de drie jaar gezamenlijk worden behandeld. Maar ook dan geeft het college aan dat dit alleen kan op voorwaarde dat dan de personele capaciteit en financiële middelen beschikbaar zijn. Ook dan blijft de voorwaarde van kracht dat dat de unieke groene identiteit van dorpskern behouden blijft.

Met name van de zijde van de VVD bestaan bezwaren tegen deze door het college voorgestelde aanpak. Fractievoorzitter Peter-Paul Steinweg heeft ernstige moeite met het feit dat het particulieren vrijwel onmogelijk wordt gemaakt bouwplannen op eigen grond te ontwikkelen om zo zelf een levensbestendige woning te bouwen. “Ik verwacht dat over dat punt in de forumvergadering en aansluitend in de raadsvergadering nog wel indringend zal worden gesproken.”