Binnenbios de Grutto een groot succes

Algemeen

LEUVENHEIM - De buitenbios werd voor een keer de binnenbios in het buurthuis Leuvenheim. Dit keer is de film “de Grutto” van de in Leuvenheim wonende Ruben Smit vertoond. Ruben Smit, de bekendste Leuvenheimer, kwam zelf de introductie verzorgen voor de ruim 80 mensen die de sneeuw hadden getrotseerd. Mooi om te zien dat alle generaties er waren, van 10 tot 85 jaar.

Ruben vertelde over het ontstaan van de film en zijn wens om mensen wat te leren van de omgeving waarin we leven en waar we deel van zijn.
De grutto is een weidevogel die steeds minder in ons land voorkomt door de intensieve landbouw. Hij overwintert in Senegal en vliegt in februari via rustplaatsen aan de Portugese en Franse kust naar de broedgebieden in Nederland. De grutto leeft ook in de moerasgebieden van Estland en ook in de nieuwe landbouwgebieden van IJsland. Er werd ook een kijkje achter de schermen gegeven hoe de film tot stand is gekomen: van boze Senegalese vrouwen, een hondenhok als kampeerplaats tot winterse buien aan toe.

Na deze boeiende introductie ontving Ruben Smit een houten Grutto, gemaakt door de Brummenaar Otto Koedijk van plaatselijk hout.

Hierna kon de film starten, de zaal werd meegevoerd met prachtige beelden van Senegal waar de vrouwen de grutto’s als een plaag zien omdat ze het pas gezaaide rijst opeten. De 3000km lange reis naar het noorden met onderweg gevaar van uitputting, roofvogels en jagers. In Nederland houdt de grutto van gevarieerde en natte graslanden met veel insecten en nestmogelijkheden. De film volgde ook boer Wim en biologische boer Jan en hun overwegingen tussen het maaien van het gras en de broedende grutto’s.

De zaal leefde mee met de onhandige grutto’s op het ijs, de kleine nestvlieders met hun grote poten en de roofvogels die ook hun eigen jongen moeten voeden ten koste van de kleine grutto’s.
Regelmatig was er geroezemoes over de prachtige beelden van mist met een waterzonnetje en de drijvende veertjes waar Ruben Smit zo van houdt. Aan het eind van de film was het publiek doordrongen van het feit dat onze nationale vogel een betere plek verdient in dit land.
Mocht u de film nog niet gezien hebben, het is zeker een aanrader! De organisatie van deze bijzondere binnenbios was in handen van de werkgroep buitenbios en het Buurthuis.