Afbeelding

Groot Brummens Dictee 2023

Algemeen

BRUMMEN - “Een carrousel van vergeten woorden”, dat was dit jaar de titel van het Groot Brummens Dictee. Naast enkele teams waagden zich ook individuele inwoners aan deelname. Het was goed om elkaar, sinds 2019, weer live te zien om de dicteeklus te klaren. De tekst werd geschreven door de Werkgroep Taalmarkt zelf en bevatte, zoals de titel al verklapt, vergeten woorden die dan ook niet gelijk door iedereen werden gekend. De toelichting die werkgroeplid Oliver Gee na afloop gaf maakte veel helder, zowel m.b.t. de juiste schrijfwijze als woordbetekenis. Annika van Klinken, wethouder gemeente Brummen, las het dictee voor. Zij voelde zich in haar element, als ervaren docent Nederlandse Taal. Na afloop legde ieder de pen neer en leverde het eigen dictee (geanonimiseerd) in bij de leden van de Werkgroep Taalmarkt. Deze herverdeelden de dictees onder de aanwezigen en elke deelnemer corrigeerde daarop het werk van een (onbekende) ander. Na deze eerste correctie werden de dictees weer ingenomen en voerde Laurens Hoevenaren, voormalig dorpsdichter gemeente Brummen, waar nodig, een tweede correctie uit. Hierdoor werd duidelijk wie het minste aantal fouten had gemaakt. 

Het bleek dat Truus Goethals, met 8 fouten, als eerste eindigde. Direct gevolgd door Annemarie Visser en Joop Verhaar met respectievelijk 10 en 12 fouten.

Onder de deelnemers waren heel mooie prijzen te verdelen, gul aangeboden door Boekhandel Hendriks, De Pelikaan Koffie en Thee Eerbeek en De Geitenpers. Bibliotheek Eerbeek zorgde voor een gastvrije ontvangst.

Werkgroep Taalmarkt maakt onderdeel uit van de Culturele Stichting Brummen, op Brummencultuur.nl is binnenkort het dictee terug te lezen.