Eigenaresse Jeanine Lagendijk druk met oogsten. Foto Kevin Hagens
Eigenaresse Jeanine Lagendijk druk met oogsten. Foto Kevin Hagens

Groots in zijn eenvoud: ‘Hop voor Bier’

EMPE - Pieter Rijzebol en Jeanine Lagendijk hebben wel schik van het bord dat ze drie jaar geleden plaatsten bij het pad naar hun huis. Erop staat -groots in zijn eenvoud- de naam van hun bedrijf en hobby: ‘Hop voor Bier’. Dat maakt voor de vele fietsers die zomers over de Hommelstraat in Empe langs de woning fietsen duidelijk waarvoor die eigenaardige, zeven meter hoge staken met een bespanning van draden dienen. “Oh dat is hop”, horen de twee de fietsers dan vaak constateren na lezing van het bord. Een zeldzame verschijning in het Veluwse land, deze metershoge snelgroeiers, al komt de plant in het wild best nog wel voor.

Pieter en Jeanine beamen het. “In de 18de eeuw werd het volop geteeld in Nederland. Maar daarna trad het verval in. Er kwam betere kwaliteit hop uit het buitenland, er waren misoogsten. De productie verdween nagenoeg geheel.”


Biercultuur

De twee kochten hun huis in Empe een aantal jaren geleden. Er zat een stuk land bij. Zij bioloog, hij een boerenafkomst en gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit van Wageningen, wilden daarmee wat meer bijzonders. Ze wisten: in de bierwereld groeit het aantal kleine brouwerijen zeer hard. Volgens de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur naam het aantal brouwerijen toe van 79 in 2003 naar 927 twintig jaar later. Voor Gelderland was de groei nog heftiger. Van zes brouwerijen in 2003 naar 109 in 2023. 



Steeds meer speciaal bier

Er kwamen steeds meer speciaal bieren op de markt. Waarmee ook de vraag naar meer bijzondere hopsoorten toenam. Juist toen Pieter en Jeanine nadachten over de invulling van hun grond, stond het aanbod van bijzondere hopsoorten door de groeiende vraag en slechte oogsten onder druk. Dus besloten ze in 2016 op duurzame wijze hop te gaan verbouwen. Ze vergaarden kennis; onder meer in het Limburgse Reijmerstok, waar de duurzame en korte keten brouwerij Gulpener hop teelt voor de eigen bierproductie.”


Nu nog vooral hobby

Pieter en Jeanine: “Het is nu vooral hobby wat we doen. Al verkopen we onze producten aan brouwerijen. Er staan nu 250 planten, goed voor 15.000 liter bier. We willen wel verder uitbreiden, maar met rustige stappen. We moeten het wel kunnen behappen en de hop ook kunnen afzetten natuurlijk. En we willen telen met respect voor de natuur. In een gebied waar veel gras en mais groeit, zorgt onze hopgaard voor diversiteit. Dat is ook al een doel op zich.

Zeven soorten

Zeven verschillende soorten hop groeien er aan de Hommelstraat, met namen als bramling cross, cascade, groene bel, spalter select en tettnanger. Om brouwers de keus te geven bij dit voor de bierproductie zo onmisbare ingrediënt. Het zorgt voor immers voor bitterheid in bier, maar ook aroma’s en smaak en conserveert nog bovendien.



Meest snelgroeiende plant

Jeanine en Pieter: “Hop is de meest snelgroeiende plant van Europa. Over een maand gaat de scheuten uitlopen. Dan schieten ze omhoog. Zes meter of meer. Vanaf eind augustus tot eind september kunnen we als alles goed gaat de hopbellen plukken. Daarbij krijgen we gelukkig hulp van vrijwilligers. Want het is het een beste klus. In de vorm van bloemen of tot korrels geperst gaat de hop daarna naar de afnemers.”


Samenwerken met IJsselmarke

De twee leveren niet direct aan de consument, maar spreken wel hun waardering uit voor het streekmerk IJsselmarke. “Wij vinden naast verantwoord produceren het waardevol om bij te dragen aan een korte keten. Streekingrediënten voor - in dit geval brouwers- producenten uit de regio. En we kunnen onder de noemer IJsselmarke samenwerken met anderen die ook lokaal ondernemen. Bezoek aan onze hopkwekerij combineren met een proeverijtjes van streekbieren -gemaakt met onze hop-. Dat doen we al samen het Voorster landgoed Beekzicht. Gezien de groei van duurzame landbouw in de regio, liggen er veel kansen.”


Rondleidingen

Hop voor Bier houdt rondleidingen op het terrein in de zomermaanden. Kijk voor data en aanmelden op https://www.hopvoorbier.nl/ of op Facebook. Ook verkoopt zij hop aan particulieren om mee te brouwen of te decoreren.