Pier Eringa
Pier Eringa

Directeur Gelre ziekenhuizen tegen personeeel: “Help de poli’s en OK’s goed vol te krijgen”

Algemeen

In de videoboodschap aan het personeel stelt de bestuursvoorzitter dat intensieve weken achter de rug zijn. In Zutphen wordt gesproken met medewerkers en verloskundigen om per 1 juli de acute verloskunde te stoppen. “We gaan het wel doen.”

APELDOORN - De Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen liggen sinds begin dit jaar een paar miljoen euro achter op de het schema. Daarom deed bestuursvoorzitter Pier Eringa in een videoboodschap de oproep aan het personeel om te helpen de poli’s en OK’s goed vol te krijgen. Donderdagavond praatte Eringa de Apeldoornse gemeenteraad bij. Burgemeester Ton Heerts had hem hiertoe uitgenodigd.

In de videoboodschap laat Eringa ook weten dat de spoedeisende hulp in Apeldoorn nog niet voldoet aan het spoedkader. Daarmee doelt hij op de eisen die de inspectie stelt, waarop per 1 juli ook wordt gehandhaafd. Ook in Zutphen zal 7 x 24 uurs spoedeisende hulp worden geleverd. Met leidinggevenden en huisartsen wordt besproken op welke wijze de acute zorg kan worden gedaan. Eringa stelt vast dat bij heel veel mensen de blik nu is gericht op de toekomst.

Achter op schema

In de boodschap deed hij ook een oproep aan het personeel “We liggen als het gaat om de productie op de locaties Zutphen en Apeldoorn achter. Dat is vervelend want we liggen een paar miljoen achter op schema. Dus aan jullie de oproep help alsjeblieft mee om de poli’s vol te krijgen, om ook de OK goed vol te krijgen en ook te zorgen dat het beddenhuis goed gevuld is. En daar waar het niet het geval is ga alsjeblieft met dokters en met elkaar het gesprek aan om te kijken op dat voor elkaar kunnen krijgen. Veel succes erbij.”

Met name bij zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis wordt verbijsterd gereageerd op deze oproep: “Een ziekenhuis is geen koekjesfabriek. We spreken hier over mensen die zorg nodig hebben.” en “Het ziekenhuis in Apeldoorn en Zutphen heeft vrijwel bij iedere poli wachtlijsten. Wat gaat er dan mis als kennelijk op de poli’s en OK’s nog volop ruimte is?”

Uitgenodigd

Donderdagavond was de bestuursvoorzitter van Gelre te gast in de Apeldoornse gemeenteraad omdat volgens de agenda van de raad: “de heer Pier Eringa wil de raad graag bijpraten over de (re-) organisatie van de Gelre Ziekenhuizen”. Hij was volgens een woordvoerder van Gelre uitgenodigd door de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts. Het ziekenhuis heeft van de gemeenteraden van Zutphen, Brummen, Lochem en Voorst nog geen uitnodiging ontvangen om de raadsleden bij te praten over de recente ontwikkelingen “Mocht die uitnodiging wel komen, dan geven we daar uiteraard gehoor aan,” aldus de woordvoerder.

Eringa lichtte tijdens de bijeenkomst de voorgenomen maatregelen toe en gaf aan dat ze zo’n vier à vijf miljoen opleveren. Daarmee is het gat van twintig miljoen niet gedicht. Er zijn nog meer maatregelen nodig om de ziekenhuizen gezond te maken.