Jaap Fris en Niels Moshagen. Foto © Photography Jurjen Drenth
Jaap Fris en Niels Moshagen. Foto © Photography Jurjen Drenth

ijsselmarke Deel 5) Erve Kiekenbos

Algemeen

EMPE - Het huidige bedrijf aan de Breestraat 9 in Empe is nog pril. Nipt een jaar zijn Jaap Fris en Niels Moshagen begonnen om regeneratief landbouwbedrijf op te zetten op 17,5 ha die voorheen deel uitmaakten van een traditioneel melkveebedrijf. Een boerderij dus, waar zodanig wordt geteeld dat de grond niet uitgeput raakt, maar kwalitatief juist beter wordt. Zodat het tot in lengte der jaren geschikt blijft om verantwoord voedsel te produceren.

Het is de realisering van een in de loop der jaren gegroeide droom. Want noch Jaap, noch Niels heeft een boerenachtergrond. De eerste heeft een carrière in de sport achter de rug, werkte als marketeer en bezat samen met Niels een bedrijf dat sociaal maatschappelijke initiatieven ondersteunde. Voordat Niels dat laatste bedrijf met Jaap begon was hij -na een studie werktuigbouwkunde, vooral actief in de creatieve industrie.

Veelal werk vanachter een bureau dus. En nu met de handen in de klei en het zand waaruit de grond van Erve Kiekenbos voornamelijk uit bestaat? Ja. Met overtuiging. Ze wilden verandering. Praktisch bezig zijn, in de buitenlucht, bijdragen aan gezond milieu. En de affiniteit met de landbouw was er. Waarbij meespeelde dat de beide vrienden vader werden. En de vraag zich onvermijdelijk voordeed: op welke aarde zetten wij onze kinderen neer? Ze solliciteerden bij de organisatie Lenteland, die regeneratieve landbouw wil bevorderen en de melkveehouderij en een deel van de grond had aangekocht. En werden uitverkoren.

Het is geen sprong in het diepe zeggen ze. “We hebben cursussen gevolgd en studie gedaan hoe het bij andere bedrijven gaat. En we hebben gelukkig deskundige mensen om ons heen die helpen en adviseren. En ja: van fouten maken leer je ook heel veel.”

Wat beiden voor ogen staat is een boerenbedrijf met fruit- en voedselbomen, plukfruit, groenten, kippen, een bescheiden hoeveelheid koeien en varkens. Op basis van een gezond gevarieerd bodemleven, zowel boven de grond als eronder. Waaraan beplanting en de levende have een bijdrage leveren. Want dat staat voor duurzaamheid en de productie van rijke en gezonde oogsten. En het liefst moet die productie afgezet in de omgeving van de boerderij, rechtstreeks bij de consument. Korte ketens dus.

Daarin zit ook het verdienmodel, zeggen de twee. “De gedachte is dat mensen uit de omgeving van onze boerderij mede-eigenaar worden. Dat kan al vanaf 100 euro. Inmiddels hebben zo’n 160 mensen een aandeel gekocht in het bedrijf.”
Het bedrijf biedt groenteabonnementen aan, maar wie voorbijfietst en wat wil kopen: ook dat kan straks. Naarmate de boerderij zich ontwikkelt worden naast groenten ook onder meer eieren, fruit en afgeleide producten als jam en stroop aangeboden.

Verder verwachten de twee bijvoorbeeld granen en fruit te kunnen afzetten bij professionele verwerkers of specifieke producten als kruiden en paddenstoelen in de horeca.

Beiden zien veel in de streeknaam IJsselmarke. “Het is een keurmerk voor lokaal geproduceerd voedsel. De consument zal gaandeweg beseffen dat door lokaal, verantwoord geteelde spullen te kopen, je ook een zeer positieve impuls aan landschap een leefomgeving geeft. En ook denken we dat we met andere collega’s die natuur inclusief boeren, goede dingen kunnen doen in samenwerking bij onder meer de verwerking van onze producten tot bijvoorbeeld kaas of sap.”

Wie meer wil weten over Erve Kiekenbos: elke laatste zaterdag van de maand zijn er rondleidingen om 10 uur. Eerstvolgende datum is 25 maart. T?ijdens de rondleiding vertellen beide boeren meer over de activiteiten, de plannen voor de toekomst en mogelijkheden tot investeren (mede-eigenaarschap). Aanmelden kan door te mailen naar info@ervekiekebos.nl.