Afbeelding

Samenwerking in leuvenheim tot redding van de bijen

Algemeen

LEUVENHEIM - In vele dorpen zijn klompenpaden aangelegd, zo ook in Leuvenheim langs het spoor. Het is een klompenpad dat meerdere eigenaren kent o.a. de gemeente en Prorail. Daarnaast komen er ook bijzondere bijen voor, zoals de ranonkelbij. Die leeft van de ranonkelplant, want die stond daar uitbundig te bloeien. Dan is er sprake van een symbiotische relatie, dus een sterke betrokkenheid en afhankelijkheid van twee verschillende organismen.

Afgelopen jaar kwam die relatie onder druk te staan vanwege ongecontroleerd snoeien. Voor de werkgroep Bijenlint Leuvenheim een teken om in actie te komen. Het grootste deel van de berm van het klompenpad is van Prorail, dus de medewerking van dit spoorbedrijf is van essentieel belang. Er is echter enig doorzettingsvermogen nodig om bij zo’n groot bedrijf de juiste persoon met de juiste bevoegdheden en de juiste instelling in contact te komen. Uiteindelijk is het gelukt en dankzij goede samenwerking is de afgelopen week groot onderhoud gepleegd aan het klompenpad. Het is ook bijzonder omdat Prorail de planning van het onderhoud aan de bermen van het spoor aan een bedrijf uitbesteedt, die op haar beurt weer een aannemer inhuurt om het werk te verrichten. Daar kan dus veel misgaan in de communicatie. Maar in Leuvenheim is het heel goed gegaan. Alle betrokkenen zagen het belang en er werd in overleg gesnoeid zowel door de aannemer als door de mensen van het Bijenlint. De gemeente zorgt ervoor dat alle snoeiafval afgevoerd en gecomposteerd wordt. Langzaam maar zeker begint in onze samenleving het besef door te dringen dat herstel van de biodiversiteit en vooral die van de insecten van het grootste belang is om alle organismen in de natuur te laten overleven en daarmee ook ons leven.

Het voorjaar komt eraan en de eerste planten steken al voorzichtig hun kopjes boven de grond. Hopelijk zullen de ranonkelbij en de andere insecten de werkzaamheden waarderen.