Afbeelding

Krijgt Brummen een lokale munt?

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - “Koop Lokaal” is een slogan die gelanceerd is om het MKB in gemeenten te ondersteunen. Steeds meer overheden en ondernemersorganisaties begrijpen het belang van de lokale economie en propageren Koop Lokaal. Dat is een goede eerste stap. Het is dan nog maar een klein stapje verder om ervoor te zorgen dat die lokale uitgaven meer gaan doen voor de lokale economie door het invoeren van een lokale munt. Deze kan fungeren naast de euro.

Het kopen van lokale producten en diensten versterken de lokale economie en daardoor worden Nederlandse gemeenten minder afhankelijk van ontwikkelingen op Europees en wereldschaal, waar we geen enkele grip op hebben. In deze tijd zien we steeds meer het belang van een sterke lokale economie die ook nog eens invloed heeft op de sociale samenhang in de gemeenschap.

Normaal gesproken rouleert geld één tot hooguit twee keer binnen een gemeenschap. Een lokaal betaalnetwerk zorgt ervoor dat het geld minstens vier keer of nog vaker verdiend en weer uitgegeven wordt. 

Lokale bedrijven krijgen het echter steeds moeilijker. De maatregelen tijdens corona, heeft de middenstanders geen goed gedaan. Ze moe(s)ten concurreren met webshops en bedrijven die vaak op grotere schaal werken.

Hierdoor wordt de koopkracht uit de lokale economie en zelfs uit Nederland weggetrokken.

Een lokale munt gebruiken vraagt om samenwerking. Lokaal geld levert extra omzet op en het geeft het lokale bedrijfsleven meer kans zich te herstellen waardoor ze ook beter bestand is tegen crises.

Het versterken van de lokale economie heeft ook effect op de duurzaamheid van de economie omdat de lokale munt alleen lokaal besteed kan worden. Starters en lokale bedrijven leveren producten en diensten en krijgen hierdoor betere kansen. 

Zo stimuleert de lokale munt innovaties, ontwikkelt door lokale producenten, handelaren en ondernemers. Hierdoor zal er ook vaker sprake zijn van reparatie, hergebruik en recycling.

Hoe mooi is dit eigenlijk? 

In Brummen zijn al initiatieven. De Ijsselmarke is een mooi voorbeeld van Lokaal Kopen waarbij boeren, ondernemers en consumenten bij elkaar worden gebracht. De stap naar een lokale munt zou hierbij passen. Er zijn in Nederland al diverse initiatieven zoals de Florijn, die landelijk gebruikt kan worden waardoor zelfs de Nederlandse economie wordt gestimuleerd. Het vraagt vertrouwen om dit te gaan inzetten en waarom zou je dat niet willen? Veel mensen kijken nog terug naar de goede oude tijd van de Nederlandse gulden. Bij diverse bedrijven in en rondom Brummen kun je al met Florijnen betalen. De moeite van het onderzoeken waard in deze uitdagende tijd: www.betalenmetflorijn.nl