De koolmees eindigde als tweede, achter de huismus, maar voor de pimpelmees.
De koolmees eindigde als tweede, achter de huismus, maar voor de pimpelmees.

Huismus meest geteld bij vogeltelling

BRUMMEN/ EERBEEK - Van 27-29 januari was de nationale tuinvogeltelling. Reeds vele jaren stimuleert Vogelbescherming Nederland iedereen om in een aangekondigd weekend een half uurtje de vogels in de tuin te tellen. 

Zo werden in Brummen-Eerbeek 170 tellingen doorgegeven. Net als in het hele land was hier ook de huismus het meest geteld. Landelijk deden zo’n 140.000 adressen mee die met zijn allen meer dan twee miljoen vogels telden. In de Corona-tijd was dit aantal veel groter ( tot 200.000 tellingen) waarschijnlijk omdat iedereen toen veel meer thuis bleef. Gelukkig werd en er dit jaar ook weer op meer plekken merels geteld, deze soort komt na een virusziekte weer langzaam terug in de tuin. Naast dat deze telling getallen oplevert probeert Vogelbescherming ook de mensen over te halen meer vogelvriendelijke tuinen in richten waarbij aandacht is voor het soort voedsel maar ook voor de veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan de gevaarlijke pinda netjes en TE toegankelijke voederplekken voor roofdieren. De vogelbescherming verstrekt diverse informatie om kennis van alle vogelsoorten op educatieve en leuke wijze over te brengen aan iedereen die het interesseert. 


Scholen doen ook mee

Er doen ook scholen aan de telling mee waar met de hele klas geteld wordt. Overigens werd de koolmees tweede en de pimpelmees derde van het land. Voor meer resultaten en informatie zie de website van Vogelbescherming Nederland.