Afbeelding

Rode cijfers dreigen voor 'Gelre'

APELDOORN/ ZUTPHEN - Zonder ingrijpen dreigt Gelre Ziekenhuizen met vestigingen in Apeldoorn en Zutphen in de rode cijfers te komen. De zorginstelling ziet een tekort ontstaan dat kan oplopen tot twintig miljoen euro. Hogere energiekosten en personeelskosten zijn de belangrijkste oorzaak. Daarom wordt met extra vaart het reeds bestaande strategieplan tot uitvoering gebracht.

“We hebben de afgelopen jaren onvoldoende tempo weten te maken op bepaalde onderdelen uit dat traject”, licht Raad van Bestuur voorzitter a.i. Rolf de Folter toe. “Dat komt onder meer door de twee Covid-jaren en de vertraging in het traject locatieprofilering. We zijn ingehaald door de tijd.”


Integraal Zorgakkoord

De plannen die nu worden uitgevoerd hebben geen gevolgen voor afdelingen, zoals IC en verloskunde in Zutphen, die eerder met sluiting werden bedreigd. Wel moet het ziekenhuis met de afspraken in het Integraal Zorgakkoord (IZA) rekening houden en de beleidsagenda toekomstbestendige acute zorg van het ministerie VWS. De minister verwacht dat zorgpartners in de regio met elkaar een plan opstellen om kwalitatief goede en toegankelijke acute zorg voor iedereen te behouden. Wat dat concreet betekent voor onze locaties in Apeldoorn en Zutphen is nu nog niet duidelijk


Hogere energiekosten

Dat nu met de locatieprofilering een inhaalslag moet worden gemaakt, komt door de fors gestegen kosten. Voor energie gaat Gelre bijna driemaal zo veel betalen. “In de begroting 2022 gingen wij uit van € 2,5 miljoen. Onze energiekosten komen in 2023 uit op bijna € 9 miljoen,” legt woordvoerder Carla Icking uit.

Personeelskosten is net zo'n financieel heet hangijzer. Icking: "De afgelopen periode zien we dat het ziekteverzuim licht daalt, maar het is wel nog steeds hoog. Om op loonkosten te korten wordt geprobeerd minder gebruik te maken van veel duurdere externe medewerkers. Alleen als het echt niet anders kan wordt een uitzondering gemaakt. 


Vacatures gericht op zorg voor onze patiënten, zoals het werven van verpleegkundigen, blijven we vervullen. Maar voor andere openstaande vacatures geldt een vacaturestop. Voor de korte termijn ontwikkelen we een herstelplan met maatregelen gericht op een financieel gezond Gelre.”


Slimmere werkprocessen

Dat doet Gelre met slimmere werkprocessen op de polikliniek, zoals het digitaal voeren van patiëntgesprekken en de inzet van video’s en animaties waarmee patiënten zich beter voorbereiden op behandelingen zonder dat ze naar het ziekenhuis hoeven te komen.


Focusklinieken

In juli gaf het ziekenhuis aan dat het specifieke behandelingen gaat concentreren op één van beide locaties. Toen was de planning nog niet duidelijk. Gezien de zorgelijke financiële situatie krijgt dit traject de komende periode voorrang. Gelre hoopt begin 2023 aan de slag te gaan met het inrichten van de eerste focusklinieken. Verwacht wordt dat de hoge kwaliteit en efficiëntie van deze klinieken gaan helpen meer patiënten te behandelen met uitstekende kwaliteit van zorg. Ook werkt Gelre aan snellere doorstroom vanuit het ziekenhuis naar verpleeghuis- of thuiszorg.


Toegang behouden

“Deze en andere trajecten zijn nodig om toegang tot medisch specialistische zorg voor alle inwoners uit ons verzorgingsgebied te behouden”, aldus bestuurvoorzitter De Folter.