Afbeelding

Burgersterrein belangrijk voor woningbouw

EERBEEK - De gemeenteraad wil meer duidelijkheid over de ontwikkeling van het Burgersterrein in Eerbeek. In een motie dringt de raad erop aan dat het college op korte termijn met een ‘tijdplan’ komt. Het voormalige bedrijfsterrein van zo’n 6 hectare dat grenst aan de dorpskern van Eerbeek ligt al jaren braak.

De gemeente blijkt nu aan zet te zijn om het terrein te ontwikkelen. Voorheen lag die taak bij de provincie Gelderland. Deze taakverschuiving kwam naar voren toen Jeanet Hagman (Groenlinks) hierop onlangs doorvroeg tijdens de gemeenteraadsvergadering. Ook Dity Zuidwijk (CDA) toonde zich ook verbaasd. ‘Waarom weten we dit nu pas?’, vroeg ze zich af in de richting van wethouder van Klinken. 


Gebrand op concrete stappen

Dit illustreerde dat de gemeenteraad erop gebrand is dat er concrete stappen worden gezet in de ontwikkeling van het Burgersterrein. Wethouder Annika van Klinken had eerder al geschetst dat de ontwikkeling van dit gebied wekelijks aan de orde is. ‘En in januari praten we u bij over alle lopende projecten, ook deze’ zei ze. 


Gemeenteraad wilde tijdplan

Maar de gemeenteraad wilde een stapje verdergaan en verlangde op korte termijn een tijdplan. Een motie van die strekking was unaniem ingediend en aangenomen.



Tempo en duidelijkheid

Merlijn van As (D66), één van de initiatiefnemers van de motie, zegt in een toelichting dat het hem te doen is om tempo en duidelijkheid. ‘Het burgersterrein ligt al lange tijd braak. Het is goed dat we worden bijgepraat maar we willen meer grip.’ Hij doelt hierbij ook op de mogelijkheid om het terrein deels te bestemmen voor woningbouw. Dit is een wens van de hele gemeenteraad.



Bottleneck

Jeanette Hagman van Groen Links zegt in een toelichting dat daar misschien ook een bottleneck zit. ‘De industrie is nooit voorstander geweest van woningbouw op dit terrein vanwege milieuhinder. Het is denkbaar dat deze probeert invloed uit te oefenen op wat er op het Burgersterrein wel of niet gebeurt.’ Daarom moet wat haar betreft de gemeenteraad hierin een nadrukkelijker rol spelen.



Burgersterrein scharnierpunt

Het Burgersterrein ontwikkelt zich steeds meer tot een scharnierpunt in meerdere ontwikkelingen. Het is belangrijk voor de leefbaarheid en bedrijvigheid van de Eerbeekse dorpskern en de stationsomgeving. Daarnaast zoekt de gemeente naar locaties om tot 2030 extra nieuwbouwhuizen te realiseren. Burgersterrein kan hieraan een grote bijdrage leveren. 


Taken weer in eigen beheer

Tenslotte wil het nieuwe college diverse taken en verantwoordelijkheden die nu nog bij de provincie liggen, weer in ‘eigen beheer’ nemen. Dit streven is onderdeel van de afspraken in het kader van versterking van de bestuurskracht van de gemeente.