Voormalig stortplaats aan de Doonweg met een peilbuis
Voormalig stortplaats aan de Doonweg met een peilbuis

"Een giftig, soppend moeras”

Vervolg van voorpagina


Soppend giftig moeras

“We liepen op een giftig, soppend moeras.” Zo omschrijven de oud-werknemers de werkomstandigheden. “Afspraak was dat de pulp zo droog mogelijk zou worden gestort, maar als de pers op de fabriek kapot was en het water niet uit de pulp geperst kon worden, werd het afval verzadigd met het met door waterstofsulfide (H2S) vervuilde water druipend naar de stort gereden. Volgens de voorschriften zou die pulp aan het einde van de dag met een laag klei afgedekt moeten worden. Dat gebeurde nooit “want er was helemaal geen klei op de stort beschikbaar”. De bodem van de vuilstort is destijds ook niet voorzien van een ondoordringbare laag. Het afval van de industrie is rechtstreeks op de zandbodem gestort.


Rotte eieren lucht

Begin september werd in een waterput op camping Robbersoord een rotte eierenlucht waargenomen, mogelijk afkomstig van waterstofsulfide. Door de toezichthoudende instanties, GGD en Omgevingsdiensten, werden de pompen meteen gesloten. Waterstofsulfide is een vluchtige stof, die in lage concentraties naar rotte eieren ruikt. De stof kan de oorzaak zijn van huidirritatie, ernstige ademhalings-- en longklachten of letsel aan het centrale zenuwstelsel. Door de toezichthouders werd voor de herkomst van de rotte eieren lucht verwezen naar een onderzoek bij een waterput in Brabant. H2S zou daar volgens de onderzoekers zijn ontstaan door een rottingsproces in de bodem.

Omwonenden van de vuilstort aan de Doonweg zijn daar niet van overtuigd. Zij willen onderzocht hebben of het regenwater dat door de poreuze laag staalslakken sijpelt, niet ook de vervuiling uit de stort naar het grondwater spoelt. De omgevingsdienst heeft tot nu toe aangegeven daar vooralsnog geen onderzoek naar te willen doen.