Afbeelding

‘De Hoop’ krijgt Zweeds-Finse eigenaar

Algemeen

EERBEEK - Nog geen jaar geleden kreeg golfpapier en -karton producent “De Hoop” na de verkoop door DS Smith met De Jong Packaging Group een nieuwe eigenaar. Beide partijen zijn het eens over de overname, waarmee ruim een miljard euro, waarvan ongeveer een kwart schulden, is gemoeid.

De Eerbeekse verpakkingsfabrikant bestaat sinds 1 657 en daarmee één van de oudste fabrieken van Nederland. Door diverse overnames rond de eeuwwisseliing kwam het Eerbeekse familiebedrijf in handen van het Zweede SCA (Svenska Cellulosa Aktiebolaget). SCA besloot zich in 2012 meer te richten op productie van tissuepapier en verkocht zijn gehele verpakkingsdivisie (met uitzondering van de Zweedse bedrijven). Daarmee kwam De Hoop in handen van DS Smith. Nu keert De Hoop dus terug naar een Zweedse eigenaar.

De huidige overname betekent voor Stora Enso een versterking van hun marktaandeel in de hernieuwbare verpakkingssector in Europa. Het productportfolio en de geografische aanwezigheid van De Jong Packaging Group vullen het productaanbod van Stora Enso aan en versterken, met name op het gebied van verpakkingen voor verse producten, e-commerce en industriële verpakkingen.

In de hele wereld

Stora Enso is in de hele wereld actief in de sectoren bosbouw, hout, karton, papier en biomassa. In Amsterdam produceert en distribueert het bedrijf op maat gemaakte Scandinavische vurenhout- en redwood-producten.

De productiecapaciteit voor golfkarton van De Jong Packaging Group en Stora Enso’s Packaging Solutions bedraagt samen meer dan twee miljard vierkante meter. De combinatie van de twee zal volgens de bedrijven een platform vormen voor aanhoudende duurzame groei in de gefragmenteerde Europese markt voor golfkartonverpakkingen.

Tuinder gaat in karton

De Jong Verpakking is in 1996 opgericht door ijsbergsla-tuinder Henk de Jong. Met zijn kennis van de tuinbouwsector begon hij met het produceren van verpakkingen voor tuinbouwproducten. In de achterliggende jaren heeft De Jong een reeks bedrijven overgenomen, die pasten in de productieketen. De Hoop uit Eerbeek was een van de laatste aanwinsten. De Jong heeft fabrieken in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, Het bedrijf telt ongeveer 1300 werknemers. Stora Enso, die zich “the renewable materials company” noemt, heeft wereldwijd 22.000 werknemers met vestigingen in Europa, China en Zuid Amerika.

De transactie is onderworpen aan goedkeuring van de mededingingsautoriteiten en het overleg met de ondernemingsraden en zal naar verwachting begin 2023 worden afgerond.