Afbeelding

Informatieavond over stort Doonweg

Algemeen

EERBEEK – Volgende week dinsdag, 22 november, geven de eigenaren van de Stort Doonweg en de toezichthouders informatie over de ontwikkelingen op en rond de voormalige stortplaats aan de Doonweg in Eerbeek. Maar of in Bosque aan de Harderwijkerweg 28 op alle vragen van omwonenden antwoord komt, is de vraag. “We hebben nog niet alle antwoorden,” staat in de uitnodiging.

Rond de jaarwisseling ontdekten wandelaars grote wit gekleurde plassen op de wandelpaden rond de voormalige vuilstort aan de Doonweg. Ontoereikende opvang van het van de stort stromende water tijdens heftige regenbuien was de oorzaak. Restanten ongebluste kalk die aanwezig zijn in de van de hoogovens van Tata Steel afkomstige staalslakken zorgde voor vervuiling van het afstromende regenwater en gaven het de witte kleur. Die ruim 200.000 ton staalslakken zijn ter afdekking op de stort gelegd om een stabiele ondergrond te vormen voor 19.000 zonnepanelen. De slakken zouden een waterdichte, harde laag moeten wormen. Dat is niet gebeurd en dat heeft ook gevolgen. Zware metalen uit de slakken spoelden het milieu in en de waterzuivering was niet in staat alles te verwijderen.

Strikte veiligheidsmaatregelen

De vuilstort, eigendom van de Eerbeekse papierindustrie, werd van 1954 tot 2001 gebruikt voor de stort van de papierpulp van die industrie. Die papierpulp was zwaar verontreinigd met onder andere waterstofsulfide. De Bedrijfsgeneeskundige Dienst (BGD) had voor de mensen die op of nabij de stort werkten strikte veiligheidsmaatregelen opgesteld. Het dragen van veiligheidsmaskers was verplicht. Volgens de werknemers die de redactie van deze krant in de afgelopen weken heeft gesproken, werd er door de leiding op aangedrongen om dat te beperken, want ”de hele dag mensen met van die maskers zou bij passanten alleen maar vragen oproepen.”

Informatieavond

Volgende week dinsdag wordt op de informatiebijeenkomst een plan van aanpak gepresenteerd over de definitieve afdekking van de stort. Ook zullen vertegenwoordigers de eigenaar van de stort en de omgevingsdiensten Nijmegen (ODRN) en Arnhem (ODRA) vanaf 19.15 uur in zaal Bosque, Harderwijkerweg 28 in Eerbeek beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden.

“We kunnen waarschijnlijk nog niet op al uw vragen een concreet antwoord geven,” staat in de uitnodiging. ”Het is wel onze intentie, maar we hebben nog niet alle antwoorden. We zullen uw vraag dan noteren en in een later stadium, via een bijeenkomst of nieuwsbrief, alsnog beantwoorden.”