Raadsvergadering werd ook online gevolgd
Raadsvergadering werd ook online gevolgd

GroenLinks stemt als enige tegen LCE

GEMEENTE BRUMMEN - De meerderheid van de gemeenteraad van Brummen is positief over de komst van een logistiek centrum in Eerbeek (LCE). Wel waren er vele aanvullende aandachtspunten en wensen. Uiteindelijk stemde alleen de fractie van GroenLinks tegen de komst van het LCE. Het was donderdagavond het voorlopige sluitstuk van een lange discussie.

Het LCE, dat moet gaan aansluiten op het bedrijventerrein de Kollergang, is bedoeld om alle bedrijvigheid rond de aan- en afvoer van grondstoffen en producten van de papierindustrie in goede banen te leiden. Enerzijds om de papierindustrie de mogelijkheid bieden om uit te breiden en anderzijds om de leefbaarheid in het dorp te verbeteren. Hoewel het Brummens grondgebied betreft en een LCE een grote impact heeft op Eerbeek, heeft de gemeente Brummen hierover weinig formele zeggenschap. De provincie heeft het voortouw en beslist. De Brummense gemeenteraad kan hooguit ‘aandachtspunten en wensen inbrengen’ bij de provincie. Het college van B&W stelde de gemeenteraad voor om overwegend positief te reageren. Het verzet onder de bevolking tegen het LCE is groot, zo bleek vorige week al tijdens een druk bezochte forumvergadering. Dat verzet betreft niet alleen het LCE op de geplande plek, de Kollergang. Daar zou dan bijna 5 hectare bos gekapt moeten worden wat ten koste gaat van biodiversiteit. Ook veiligheid en leefbaarheid in het dorp en omgeving is in het geding, aldus de tegenstanders. Voorstanders van een LCE lieten zich tijdens de inspraakrondes vrijwel niet horen. In de discussie in de gemeenteraad werden de tegengeluiden wel benoemd, maar de overgrote meerderheid van de raad stond positief tegenover de komst van het LCE. Ook steunde de raad de gekozen plek. Dity Zuidwijk (CDA) verwoordde het zo: ‘Jaren geleden zijn we een weg ingeslagen samen met de provincie en industrie. Dat kun je niet zomaar stoppen.’ Cathy Sjerps van de PvdA bracht naar voren dat het gaat om een lastige belangenafweging. ‘Maar we kunnen er niet omheen dat de industrie ons ook veel brengt: werkgelegenheid en ze zijn actief op het gebied van verduurzaming.’

GroenLinks liet ‘het andere geluid' horen. Deze partij, tevens vertegenwoordigd in het college, is sowieso tegen een LCE. Zij vinden, kort samengevat, dat verdere uitbreiding van bedrijvigheid niet meer past in de huidige tijd. Bovendien, in de plannen is onvoldoende de uitstoot van stikstof onderzocht. ‘Dat maakt elk plan kansloos bij de Raad van State.' En welke gevolgen heeft deze stikstofuitstoot voor andere toekomstige bouwprojecten in de gemeente, vroegen GroenLInks en andere raadsfracties zich af. Van begin af aan is de aantasting van natuur en leefbaarheid een heikel punt. De kap van oud bos is niet zomaar elders te compenseren door nieuw bos aan te planten. De gezamenlijke bedrijven die het LCE willen realiseren kwamen te elfder ure met de mededeling dat zij wellicht een kleine 2 hectare bos minder nodig hebben. De VVD en andere partijen wilden dat de natuurcompensatie vooral in de directe omgeving van de Kollergang of anders elders in Eerbeek plaatsvindt. Volgens de plannen wordt er grotendeels gecompenseerd in de buurt van Uddel. Dat valt bij velen dus niet in goede aarde. De VVD wil ook absolute zekerheid dat de initiatiefnemers van het LCE daadwerkelijk gaan investeren. Deze partij neemt geen genoegen met het uitspreken van een intentie door de samenwerkende papierfabrieken en transporteur. Ook wil de VVD druk op de ketel dat het LCE er binnen 3 jaar staat, Zo niet, dan moet de gemeenteraad de mogelijkheid hebben om een andere bestemming aan de locatie toe te kennen.

Afbeelding
Afbeelding