Hoogstambrigade Brummen zoekt uitbreiding
Hoogstambrigade Brummen zoekt uitbreiding

Hoogstambrigade Brummen zoekt uitbreiding

Algemeen

BRUMMEN - De Hoogstambrigade Brummen start, na een Covid periode waarbij het naast elkaar werken vrijwel onmogelijk was, weer met het onderhoud van een aantal appels- en peren hoogstamgaarden in de gemeente Brummen.

Deze brigade bestaat uit een 10 tal vrijwilligers. Met materialen, beschikbaar gesteld door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), verzorgen ze op dit moment een 7 tal objecten. Gemiddeld is dat per vrijwilliger 3 a 4 dagen in de winter.
De verwachting is dat er meerdere objecten bij zullen komen en daarvoor is uitbreiding van de ploeg een noodzaak. Indien gewenst ontvang je een uitgebreide opleiding verzorgt door de SLG. Zowel objecten als vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de coordinator: Stephan den Ouden via HSbrummer@gmail.com

Hoogstamboomgaarden zijn bijzondere landschapselementen: mooi om te zien, heerlijk om van te plukken en met grote ecologische en cultuurhistorische waarden. Helaas zijn veel hoogstamboomgaarden in de jaren ‘60 en ‘70 verdwenen.

De vrijwilligers van de Hoogstambrigades zetten zich in voor het behoud van de hoogstamboomgaard, nu en in de toekomst. Dit doen ze door de bomen deskundig te onderhouden en waar mogelijk aanplanten van boomgaarden in hun eigen omgeving. Het is nuttig, gezellig en leuk werk. De snoeiwerkzaamheden vinden voornamelijk plaats in de winter. Ook in de zomer zijn er activiteiten zoals waterlot trekken en gereedschapsonderhoud.