Zorgen over bouwproductie door uitspraak Raad van State

Algemeen

REGIO - Gelderland maakt zich grote zorgen over de voortgang van allerlei projecten als de woningbouw, maar ook de aanleg van warmtenetten, zonnevelden, windmolens en wegen. Dat naar aanleiding van het feit dat de Raad van State vorige week oordeelde dat de vrijstelling voor stikstofuitstoot in de bouwfase niet meer gebruikt mag worden.

Een bouwvrijstelling houdt in dat voor de tijdelijke stikstofuitstoot die tijdens de bouw ontstaat geen vergunning nodig is. De Raad van State vindt dit niet juist, omdat het niet is uit te sluiten dat de natuur hierdoor schade oploopt. De bouwvrijstelling voldoet daarmee niet aan het Europees natuurbeschermingsrecht.

De vrijstelling was bedoeld om urgente maatschappelijke opgaven mogelijk te maken, zoals warmtenetten en woningbouw. Door de uitspraak van de Raad van State moet voor dit soort projecten een stikstofberekening worden gemaakt en waar nodig moet stikstofruimte worden gevonden. Dit kan zorgen voor vertraging of uitstel. De uitspraak van de Raad van State heeft niet alleen betrekking op woningbouw, maar ook op de aanleg van warmtenetten, windmolens en zonneparken, terwijl die projecten juist bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen. De uitspraak heeft geen gevolgen voor het onderhoud van wegen en maatregelen om de natuur te herstellen.

De uitspraak kan dus voor vertraging zorgen, terwijl Gelderland juist grote ambities heeft, onder meer waar het gaat om de woningbouw. Die zou juist versneld moeten worden. De provincie heeft het plan om 100.000 woningen te bouwen voor 2030. Daarvan moeten er 17.000 worden gerealiseerd in de Cleantechregio, waartoe Brummen behoort. Ook Brummen wil graag meer bouwen. Eerder zou de gemeente 900 woningen bouwen tot en met 2030, nu ligt dat aantal op 1250. Of dat nu nog haalbaar is, is onbekend. Daarbij loopt in Brummen de procedure voor de aanleg van zonnevelden en is overleg om te komen tot de aanleg van een warmtenet op basis van de restwarmte van de papierindustrie.

Gedeputeerde Peter Kerris: “De gevolgen van het wegvallen van de vrijstelling voor de bouwfase moeten nog in kaart worden gebracht, maar we verwachten dat een deel van de 100.000 woningen die we voor 2030 moeten bouwen hierdoor vertraging gaat oplopen. De uitspraak laat zien dat we serieus werk moeten maken van natuurherstel en stevig moeten inzetten op fabrieksmatig en stikstofvrij bouwen. Het stapelen van stenen is verleden tijd. “