Koning in gesprek over stikstof met Gelderse boeren

Algemeen

REGIO - Koning Willem-Alexander bracht op dinsdag een werkbezoek aan een kalver- en melkveehouderij in Terschuur. Het werkbezoek stond in het teken van de aanpak van het stikstofvraagstuk en de invloed hiervan, op de Gelderse boeren. Maar de impact op andere sectoren, zoals de bouw en de industrie werd ook meegenomen.

Het werkbezoek vond plaats op het boerenbedrijf van de familie van Dijk. Gelders gedeputeerde Peter Drenth begeleidde dit werkbezoek als gastheer. De Koning ging in gesprek met 3 generaties, van familie van Dijk, die allemaal op het bedrijf werken. De Koning sprak met hen over zorgen, over hun ideeën om in de toekomst duurzamer te kunnen boeren én over slimme, schone oplossingen. Die bijdragen aan het realiseren van de gestelde doelen rondom natuur en water.

Na een rondleiding over het erf, volgde een gesprek met jonge boeren. Dit ging over de ontwikkeling en toekomst van hun bedrijven; over het inspelen op veranderingen; over de onzekerheid binnen de sector; en over mogelijkheden om te vernieuwen en te verduurzamen.

Aansluitend sprak de Koning, in een van de stallen van de boerderij, met vertegenwoordigers van verschillende landbouworganisaties. In dit gesprek kwamen onder andere het perspectief voor de Gelderse agrarische sector en de mogelijkheden voor innovaties aan bod.

Ten slotte was er een rondetafelgesprek. Met een aantal organisaties die betrokken zijn bij het Gelderse Veluwe Arrangement. Dit is de gebiedsgerichte aanpak voor water, stikstof en klimaat. Provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe en Veluwse gemeenten werken hierin gezamenlijk aan het stikstofvraagstuk. Zij zetten samen in op gezonde, groene landbouw, versterking van de natuur, verduurzaming van sectoren en een leefbaar landelijk gebied.

Gedeputeerde Peter Drenth: “Zijne Majesteit de Koning ging uitgebreid in gesprek met jonge Gelderse boeren. En hij sprak met vertegenwoordigers van Gelderse landbouworganisaties, vertegenwoordigers van andere sectoren, gemeenten en het waterschap. Om te praten over het stikstofvraagstuk en de impact daarvan op het dagelijks leven in het buitengebied. Want de impact is enorm. Ondernemers vanuit de glastuinbouw en champignonteelt deelden hun zorgen over de torenhoge energieprijzen”.