Routekaart Wonen cruciaal voor langere termijn

Algemeen

Prestatieafspraken tussen gemeente en Veluwonen liggen op schema

GEMEENTE BRUMMEN - Elk jaar maken de gemeente Brummen, woningcorporatie Veluwonen en huurdersbelangenorganisatie SamenEen afspraken over het woonbeleid in de gemeente. De afspraken gaan onder meer over nieuwbouw, woningverbetering, verduurzaming en betaalbaarheid. Andere thema’s zijn huisvesting van specifieke doelgroepen en bevordering van leefbaarheid. De afspraken gaan alleen over de huizen van Veluwonen. Particuliere verhuur en de koopsector vallen hierbuiten. Onlangs werd de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken van de lopende afspraken. 

De tussentijdse evaluatie laat zien dat bij veruit de meeste afspraken goede voortgang wordt geboekt. Dat is bijvoorbeeld het geval wat betreft verduurzaming. Wethouder Timmer roemde Veluwonen waar het gaat om het aanbieden van zonnepanelen. ‘Bijna iedere huurder die dat wil heeft of krijgt zonnepanelen op dak. Dat is in veel andere gemeenten wel anders.’ Dit levert, evenals de inzet van energiecoaches, een bijdrage aan het beteugelen van de energielasten. Daarnaast renoveert Veluwonen elk jaar huizen. Deze worden ook extra verduurzaamd. 

Enkele afspraken zijn nog niet voldoende op stoom gekomen. Dat betreft onder andere het niet onbelangrijke onderdeel ‘nieuwbouw’. Dit heeft grote raakvlakken met het oplossen van de krapte op de woningmarkt. Veluwonen heeft hierin een rol voor wat betreft de sociale huurmarkt, maar is daarbij afhankelijk van de gemeente. Die wijst de locaties aan waar gebouwd kan gaan worden. In dat opzicht hangt veel af van de Routekaart Wonen waar de gemeente nu aan werkt. In de evaluatie van de prestatieafspraken wordt hier dan ook meermalen naar verwezen. 

Routekaart verschijnt begin 2023

Die Routekaart moet onder meer antwoord geven op de vraag waar nieuwbouw gerealiseerd moet worden. De gemeente wil in totaal 1.250 huizen (huur en koop) erbij voor 2030, waaronder sociale huurhuizen die door Veluwonen wordt gebouwd. Tot 2024 is redelijk helder waar de nieuwbouw moet komen. Waar na 2024 de honderden extra huizen worden gebouwd, voor welke doelgroepen (jongeren, ouderen, middeninkomens), in welke prijsklasse en met welke extra kwaliteitseisen op het gebied van duurzaamheid is vooralsnog niet duidelijk. Dit en meer moet geregeld worden met behulp van de aanstaande Routekaart. De gemeenteraad wacht hier met smart op. Wethouder Timmer zegde toe dat deze begin volgend jaar openbaar wordt. De Routekaart gaat overigens niet alleen over het aandeel van Veluwonen, het betreft ook de duurdere huurmarkt en de koopsector.