Afbeelding

Bakkersactie laat de wanhoop zien

BRUMMEN - De recente deelname van Bakkerij Teeselink Brummens Puur aan de landelijke bakkersactie ‘Licht uit, kaarsen aan’ leverde volgens Jan Teeselink heel veel goede reacties en veel begrip van klanten op. Met de actie vroegen (en vragen) bakkers om aandacht van het kabinet voor hun torenhoge energierekeningen. 

"Als er niets veranderd, zal de helft van alle bakkers in Nederland volgend jaar in zware problemen komen”, zei Chiel van Hout van Stichting Ambachtelijke Bakkerij in een uitzending van Hart van Nederland. Jan Teeselink herkent zich in dit doemscenario: "We hebben nu een maandelijkse energienota van 3500 euro, maar per 1 augustus 2023 loopt ons huidige contract af. Zoals het er nu naar uitziet, gaan we daarna zo'n 9500 euro betalen. Dan wordt dit echt een heel groot probleem voor ons.” De bakker vindt het onbegrijpelijk dat de overheid de vele door de energiecrisis zwaar getroffen middenstanders aan hun lot overlaat "Er moet echt hulp komen van de overheid.


Straks hebben we geen slagers en bakkers meer. Ik wil niet zielig doen, maar tijdens de coronacrisis werden de horeca en andere bedrijven wel geholpen en dat gun ik ze van harte, maar nu laat de overheid ons in de steek.” Ondernemers als Teeselink komen alleen in aanmerking voor de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief MKB) als minimaal 12,5 procent van hun omzet uit energiekosten bestaat. "Wij zitten op ongeveer 6 procent en komen nooit aan 12,5 procent of we moeten de ovens de hele dag laten branden ook als er geen brood in zit. Voor ons is dit een wassen neus.” Naast de hoge energiekosten heeft de bakkerij ook te maken met sterk gestegen grondstofprijzen en personeelskosten. Beide zijn ruwweg met 10 procent toegenomen. Teeselink: "We hebben de prijzen van onze producten met 10 procent verhoogd, terwijl dat eigenlijk 20 procent zou moeten zijn. Maar we willen onze klanten niet naar de supermarkt jagen. Gelukkig blijven de meesten ons trouw. We houden de moed erin, maar er moet vanuit de overheid wel snel iets gebeuren!” Bakkerij Teeselink Brummens Puur wordt officieel gerund door Willy Teeselink en Nick Wijenborg. In 2010 lieten de Teeselinks een compleet nieuwe bakkerij bouwen, wat een grote investering vergde. Nu de overstap maken van gasovens naar elektrische ovens en zonnepanelen laten plaatsen, is volgens Jan momenteel financieel onhaalbaar.