Marinde Hagenaars, taaldocent (l) en Mariël Schotpoort, coördinator Taalhuis (r) met het certificaat
Marinde Hagenaars, taaldocent (l) en Mariël Schotpoort, coördinator Taalhuis (r) met het certificaat

Taalhuis heeft kwaliteit op orde

Algemeen

BRUMMEN/ VOORST - Het Taalhuis van Bibliotheek Brummen|Voorst behaalde op 27 oktober een officieel kwaliteitscertificaat van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Het Taalhuis scoorde op veel onderwerpen goed. Onderdeel van het onderzoek is het maatschappelijke effect en de toekomstbestendigheid. Met het certificaat ontving het Taalhuis de bevestiging dat organisatie, functies en diensten op een juiste manier uitgevoerd worden en dat de kwaliteit op orde is. Het oordeel en onderbouwing van auditoren luidde:

‘Het Taalhuis Brummen/Voorst is zeker toekomstbestendig. De positie binnen de gemeente staat niet ter discussie en binnen de bibliotheek heeft het Taalhuis een structurele plek. Ook binnen de Graafschap Bibliotheken (de fusiepartner) staat het Taalhuis hoog aangeschreven. Het Taalhuis bereikt een toenemend aantal taalleerders en heeft een herkenbare plek binnen de gemeenten Brummen en Voorst.’

Taalhuis in de gemeente Brummen en Voorst 

Wat is een Taalhuis eigenlijk? Een Taalhuis is de plek in de gemeente Brummen en Voorst waar lokale organisaties samenwerken om mensen te helpen met taal, rekenen of digitale vaardigheden.

Laaggeletterdheid in jouw woonplaats? De Bibliotheek vervult een sleutelrol!

Laaggeletterdheid. Wat is dat eigenlijk? Je bent als volwassene laaggeletterd, als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook het omgaan met de computer en/of mobieltje en dingen opzoeken op internet vind je lastig. Zelfstandig digitale informatie opzoeken en verwerken op een veilige manier lukt vaak niet. Niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen heeft gevolgen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan of hebt minder grip op je papierwerk en geldzaken. Goed om te weten dat analfabetisme iets anders is. Iemand die laaggeletterd is, kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving. Een voorbeeld: als je een ontvangen brief, e-mail of (online) vragenformulier verkeerd (of helemaal niet) begrijpt, kan er veel misgaan.