Afbeelding

Vervolg van voorpagina

Brummen presenteert begroting met blijdschap

In 2026 wordt die koppeling losgelaten en de verwachting is dat gemeenten -die al sprekenvan een ‘ravijnjaar'- dan aanzienlijk minder geld van de Rijksoverheid krijgen. Voor Brummen gaat het mogelijk om bedrag van 2,1 miljoen op een totaal van ongeveer 38 miljoen.



Slechts 1 mio verwerkt

Hoewel de gemeente tegen die tijd voldoende reserves heeft om die twee miljoen op te vangen, is nu slechts één miljoen verwerkt De andere miljoen is als signaal naar provincie en rijk voor het jaar 2026 bewust als tekort in de boeken opgenomen.


Nu beter in control

Van de Graaf zei ook komende jaren kritisch naar de uitgaven te blijven kijken. “We zijn nu beter ‘in control’ waar het onze geldstromen aangaat en ik ben een zuinige wethouder van financiën. Dat betekent onder meer dat we nieuw beleid, waar geen financiële dekking voor bestaat, ook niet gaan uitvoeren.’


Nieuw beleid

Hij zei dat er wel nieuw beleid is. “We willen heel graag extra inspanningen doen op het gebied van klimaat en duurzaamheid, maar ook voldoende budget beschikbaar stellen voor de ontwikkelingen in Eerbeek. Ook het openbaar groen en de ondersteuning van ondernemers geven we een impuls. En er komt extra geld beschikbaar voor versterking van het toerisme en voor schuldhulpverlening.” Andere onderwerpen waarin geïnvesteerd wordt zijn wonen, onderwijs en het sociaal domein. Zo wil Brummen voor 2030 zo’n 350 woningen meer gaan bouwen, dan de 900 woningen die tot dusver waren voorzien. De verwachting is dat de 900 woningen al in 2026 of gebouwd zijn of in ontwikkeling.