Herdenkingsbijeenkomst bij het monument bij het oude postkantoor.
Herdenkingsbijeenkomst bij het monument bij het oude postkantoor.

Herdenking Monument Oude Postkantoor

Algemeen

BRUMMEN - Zo’n tachtig mensen waren donderdag aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst bij het monument bij het oude postkantoor aan de Zutphensestraat in Brummen, waaronder een aantal Britten. De herdenkingsbijeenkomst heeft te maken met het neerschieten van zes Engelse parachutisten nabij het Brummense postkantoor op 23 september 1944.

Op de bewuste dag werden 25 Engelse krijgsgevangen parachutisten in een open truck van Arnhem naar Zutphen vervoerd, waarbij ze Brummen passeerden. In de bocht in de weg bij het postkantoor, verminderde de snelheid van de vrachtwagen. Daarvan maakt een tweetal para’s gebruik door van de truck te springen en te ontvluchten. In paniek schoot één van de Duitse bewakers zijn mitrailleur leeg, ook op de achterblijvende gevangen in de vrachtwagen. Daarbij vielen de slachtoffers.

De Edese Hiltje van Eck, die de eretitel ‘Moeder van de veteranen draagt’ vanwege haar inspanningen voor de diverse herdenkingsbijeenkomsten in ons land, was een van de aanwezigen. Zij memoreerde de gebeurtenis aan de hand van de vlucht van de para Tony Hibbert, de enige die wist te ontsnappen na de schietpartij.

Burgemeester Alex van Hedel zei dat dankzij de inzet en moed van vele militairen wij nu in vrede kunnen leven. Hij riepen iedereen op deze vrijheid te beschermen door niet mee te gaan in bewegingen die juist die vrijheid dreigen aan te tasten door bijvoorbeeld te tornen aan de gelijkwaardigheid van alle mensen.