Foto/ kaart: Waarneming.nl
Foto/ kaart: Waarneming.nl

Zijn die wolfspinnen echt zo vals?

Algemeen

REGIO - De Valse Wolfspin rukt op. In Apeldoorn zijn er al diverse aangetroffen en ook in het Zutphense Leesten is er al een waarneming. Het weekend van 10 en 11 september was het nationale spinnen-telweekend, maar hij is nog niet in Brummen gezien. 

Het kan niemand zijn ontgaan, de Valse Wolfspin heeft in navolging van zijn de echte wolf vaste voet in Nederland gekregen. Van oorsprong komt de spin uit Zuid Europa. Mogelijk met goederen of via vakantieverkeer is het dier meegelift en verspreidt zich snel in Nederland. Het zijn middelgrote tot grote spinnen. Een lijf van 1,5 tot 2 cm en van poot tot poot kunnen ze wel 15 cm meten. In hun natuurlijke gebied leven ze vooral in bossen, hier in en om huizen waar ze jagen op insecten. De spin is wel al waargenomen in alle aan Brummen grenzende gemeenten. Bart Braun woordvoerder van Naturalis verbaast zich daar over. “Ze zullen er vast wel zijn, maar ondanks veel actieve waarnemers is hij nog niet gevonden. Dat komt vast snel”. Natuurwaarnemer Nicoliene Peet is de spin nog niet tegengekomen. “Ik ben geen spinnenexpert en vertrouw op ObsIdentify app voor geleedpotigen, maar dit formaat spin zou wel opvallen”.

Vals is het dier niet, dat slaat op ‘lijkt op’ een echte wolfspin. Hij is mogelijk op eigen kracht hier gekomen. Alle Indianenverhalen van de vermeende agressie kunnen worden gevat onder een aangepaste versie van de Amerikaanse uitspraak ‘Cry Valse Wolfspin’