Afbeelding

Stijgende energieprijzen, bakkers vrezen over voortbestaan

Algemeen

BRUMMEN - Nederland haalt nog zo’n 19 miljard kuub aan gas uit eigen bodem, maar gebruikt hier zelf maar 10% van. De overige 90% gaat naar het buitenland, waar de prijzen voor het gas ook nog eens lager zijn. Dit zegt Pieter Omtzigt in een gesprek met Humberto Tan bij NPO radio 1. Pieter Omtzigt heeft vragen gesteld en wil weten hoe dat zit met die gasmarkt voor Nederland. Het is bizar dat er niets voor Nederland is geregeld, terwijl we zo dicht bij de bron zitten. De Gemeente Brummen wil van Gazprom af waardoor het gas ook nog duurder ingekocht moet worden, wat betekent dit voor ons allemaal?

Het is een uitdagende tijd waar we in zitten, we merken het allemaal, de prijzen worden alsmaar hoger. Voorman Arend Kistman van de bakkersbranche luidde vorige week bij radioprogramma Sven op 1 de noodklok. “Als bakkers niet gecompenseerd worden moet de helft van de ambachtelijke bakkers in Nederland binnenkort stoppen met hun bedrijf”.

Hoe is dat voor onze plaatselijke ambachtelijke bakkers? Een rondje langs deze bakkers leert ons dat ook zij zich zorgen maken. “Onze ovens draaien volledig op stroom, zegt Erno de Winkel van de gelijknamige bakkerij. Omschakelen van gas op stroom is geen snelle oplossing, wij konden dat doen omdat we getroffen waren door de brand eind 2019 en opnieuw moesten beginnen”. Paul Jolink van banketbakkerij Jolink pretendeert om vooral rustig te blijven. Hij vindt dat er paniekerig wordt gereageerd in de media. “De markt gaat altijd een bepaalde kant op en net zoals de benzineprijzen zal ook dit niet blijven aanhouden. We blijven zorgen voor mooie producten en we zijn niet voor niets ondernemer, het is altijd een uitdaging”. Bakker Martijn Huijgen van Bakkerij het Stoepje op de markt zet zo zijn vraagtekens. “Er klopt niets van, het kan niet zo zijn dat een oorlog, waar wij eigenlijk niets mee te maken hebben, zoveel ellende kan veroorzaken”. In zijn kraam hangen boerenzakdoeken waarmee hij laat zien dat hij de Nederlandse boer support. “Ik ben van boerenafkomst en dat steek ik niet onder stoelen of banken. Alles staat onder druk, er klopt niets van al die modellen en cijfers. Willy van Bakkerij Teeselink is er ook niet gerust op. “Als dit zo doorgaat wordt het een vicieuze cirkel want alles hangt aan elkaar. Elke ondernemer heeft last van prijsverhogingen en daarmee uiteindelijk iedereen”.

Het is fijn dat veel mensen lokaal blijven kopen om zo de Brummense middenstand te ondersteunen. Wat je dichtbij haalt is iets om te koesteren omdat je weet wie en wat erachter zit.